Nieuws Actueel

Opluchting over einde gijzelingen overheerst

Van onze redactie 10 januari 2015

,,Bevrijd uit nachtmerrie", kopt het AD. De paginagrote foto op de voorpagina toont de bevrijde gijzelaars, van wie er een op de schouders van de speciale eenheden wordt meegenomen. Verderop in de krant staat ,,Terreur eindigt, oh ironie, in een drukkerij.''

Hel De Telegraaf heeft dezelfde foto als het AD op de voorpagina staan, ,,Gered uit de hel'', staat eronder. Volgens de krant heeft al-Qaeda de aanslag gepleegd om zichzelf terug op de 'jihadwereldkaart' te zetten. Een plek die ingenomen was door de collega-extremisten van IS.

De Volkskrant kiest voor een andere toon: ,,Nog een bloedbad'', is de kop op de voorpagina. Verderop in de krant is te lezen dat de terreurgolf Frankrijk gewond achterlaat. De Volkskrant spreekt van een ,,verontrustend beeld van een mondiale jihad".

Tranen Over de voorpagina van het NRC Handelsblad biggelen 3 tranen in de kleuren van de Franse vlag. Met ,,Drie dagen van angst en terreur'', zo vat de krant de gebeurtenissen in Frankrijk van deze week samen. Ook kijkt het NRC naar de Nederlandse politici en naar de manier waarop die zijn omgegaan met de tragedie in Parijs. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb wordt ,,man van de week'' genoemd. Zijn speech van donderdag is volgens de krant een ,,Ich bin ein Berliner-moment.''

Trouw schrijft: ,,Frankrijk haalt adem''. Ook hier siert een foto van bevrijde gijzelaars die uit een joodse supermarkt worden weggevoerd de pagina's. ,,Met de beëindiging van twee gijzelingen kwam er gisteren een einde aan een terreurmarathon die woensdagochtend begon", beschrijft de krant. In een analyse, verderop in de krant, wordt de ontstane saamhorigheid geschetst, maar die is niet tot de politiek doorgedrongen. ,,Frankrijk is morgen één, zonder Le Pen'', is de veelzeggende kop.

Le Pen Volgens de regionale kranten van De Persdienst ,,spint Marine Le Pen garen bij de terreurdaad''. Door haar gematigde houding tegenover niet-extremistische moslims zou de leider van het rechts-nationalistische Front National profiteren van de situatie.