Nieuws Actueel

Opluchting over Griekenland ebt weg

Van onze redactie 14 juli 2015

Image 5081031

,,De stoom begint een beetje uit de rally te raken", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer. Het is volgens Smit nog maar de vraag of het Griekse parlement woensdag akkoord gaat met de voorwaarden van het nieuwe reddingspakket voor het noodlijdende land. ,,De protesten in Griekenland en ook in de parlementen van andere eurolanden nemen toe en we houden er rekening mee dat er nog van alles kan gebeuren voor er echt een oplossing is", benadrukte de handelaar.

De AEX-index op Beursplein 5 hield het hoofd boven water en stond aan het begin van de middag 0,1 procent hoger op 490,53 punten. De MidKap verloor 0,1 procent tot 721,62 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs noteerden tot 0,6 procent lager. In Athene is de beurs in ieder geval tot en met woensdag gesloten.

RELX

In de AEX ging RELX, het voormalige Reed Elsevier, aan kop met een winst van 1,4 procent. De Amerikaanse bank Morgan Stanley schroefde zijn aanbeveling voor de informatieleverancier op. Kunstmestbedrijf OCI was de grootste daler met een verlies van 1,1 procent.

SBM Offshore, die veel oliebedrijven als klant heeft, had last van de goedkopere olieprijs en sloot de rij in de MidKap met een min van ruim 2 procent. Biotechnologiebedrijf Galapagos voerde de stijgers aan met een plus van 3,5 procent.

Ballast Nedam

Ballast Nedam zag een eerdere stevige winst verdampen en daalde 0,1 procent. De bouwer is na twaalf jaar eindelijk verlost van een rechtszaak waarin het bedrijf was verwikkeld met branchegenoot Max Bögl. De Hoge Raad verwierp een beroep dat de Duitse bouwer had aangespannen.

Rocket Internet ging in Frankfurt bijna 15 procent onderuit. Het grootste internetbedrijf van Europa wil 550 miljoen euro ophalen via een converteerbare obligatielening. In Londen zakte Michael Page meer dan 2 procent, na publicatie van de tweedekwartaalcijfers van de Britse detacheerder.

Euro

De olieprijzen stonden onder druk na het akkoord over de afbouw van de internationale sancties tegen olieproducent Iran. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2 procent tot 51,15 dollar. Brentolie kostte 1,8 procent minder op 56,83 dollar per vat.

De euro was dinsdagmiddag 1,1031 dollar waard, evenveel als bij het slot van de beurzen in Europa op maandag.