Nieuws Actueel

Opluchting over uitstel ZZP-wet

Rik Nizet 20 oktober 2015

Ondernemer zzp var verklaring groot

D66 schaart zich achter het voornemen van staatssecretaris Wiebes om de VAR om de behandeling van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA) uit te stellen. "D66 was heel kritisch op deze wet omdat de uitwerking van het wetsvoorstel een bureaucratisch schrikbeeld werd. Daardoor was het voor ZZP'ers niet meer een aantrekkelijk alternatief voor de VAR verklaring, die door deze wet zou worden vervangen", reageert D66-Senator Alexander Rinnooy Kan.Lees ook:ZZP-wet gaat later in"Het is verstandig dat staatssecretaris Wiebes deze kritiek ter harte heeft genomen en een pas op de plaats heeft gemaakt. Zzp’ers dreigden de dupe te worden van te gedetailleerde regels van de Belastingdienst."

Grote onzekerheidDoor het uitstel is invoering van de wet DBA per 1 januari aanstaande van de baan. "Er bestaat bij zowel zzp'ers als bemiddelaars en opdrachtgevers grote onzekerheid en zorg over de uitwerking van deze wet. Het is nu aan de staatssecretaris en de Belastingdienst om, samen met alle betrokken partijen, het huiswerk goed te doen en zo het vertrouwen in deze wet terug te winnen." "Het zou daarbij verstandig zijn als het kabinet eerst met een fundamentele visie komt over de toekomstige inrichting van de arbeidsmarkt en de positie van ZZP'ers." Vorige week werd een motie van D66-Senator Thom de Graaf aangenomen, waarin de regering wordt verzocht met een eigen opvatting te komen over een meer evenwichtige verhouding tussen werknemers en zelfstandigen.VAR nodigZZP'ers hebben om te kunnen werken nu een VAR nodig van de Belastingdienst. Het kabinet wil daar vanaf omdat mensen op papier kunnen werken als zzp´er maar in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn. Dat is lastig te controleren voor de Belastingdienst en als het leidt tot problemen, zijn de financiële gevolgen altijd voor de ZZP'er.

ModelovereenkomstenIn de nieuwe opzet gaat de fiscus werken met modelovereenkomsten per sector die ZZP'ers en bedrijven kunnen gebruiken. Bedrijven kunnen zo vooraf zekerheid krijgen over de vraag of de Belastingdienst accepteert dat er geen sprake is van een dienstverband. Is dat er wel, dan moeten er premies worden afgedragen.