Nieuws Actueel

Opmerkelijk veel storingen

Rik Nizet 4 maart 2014

De grote Nederlandse banken kampten in januari en februari met opmerkelijk veel storingen, meldde de site Allestoringen.nl dinsdag. Het aantal dagen waarop hun systemen voor onlinebankieren en andere diensten last hadden van een storing, kwam uit op een totaal van 62. Een jaar eerder waren dat nog 13 dagen.Lees ook:Opnieuw hommeles bij ING

"Banken hebben de afgelopen 2 maanden een nieuw record bankstoringen gevestigd", zegt Tom Sanders, mede-oprichter van Allestoringen.nl. "Alleen in april 2013 hadden banken meer storingsdagen. In die maand werden banken getroffen door een serie aan DDoS-aanvallen.''

FoutenVolgens Sanders worden de meeste storingen veroorzaakt door fouten die in de systemen sluipen, wanneer door een bank aanpassingen of verbeteringen worden doorgevoerd.

De systemen die banken gebruiken zijn zo complex geworden, dat bij een kleine wijziging van een computercode altijd goed gecontroleerd moet worden wat de precieze gevolgen van die versleuteling zijn. Maar in de praktijk gebeurt dat volgens Sanders niet altijd.

Allestoringen.nl meet de storingen op basis van klachten van consumenten. Deze worden verzameld uit diverse publieke bronnen, waaronder Twitter. Over de eerste 2 maanden van dit jaar heeft Allestoringen.nl ruim 80.000 klachten over ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Bank verwerkt en geanalyseerd.