Nieuws Actueel

Opnieuw geen deal met Griekenland

Van onze redactie 18 juni 2015

Image 5012914

Hij wees erop dat de eurolanden Griekenland toestaan maatregelen te vervangen voor andere hervormingen en besparingen, als onder de streep het effect gelijk blijft. Bovendien nemen de geldschieters rekening met de verslechterde economische situatie in Griekenland en zijn (begrotings)doelstellingen aangepast. Maar er zijn van Griekse zijde te weinig ,,geloofwaardige en serieuze'' voorstellen gekomen, stelde Dijsselbloem. Ook tijdens het overleg donderdag kwamen de partijen niet nader tot elkaar.

Hoewel de klok ongenadig hard doortikt - Griekenland moet aan het einde van de maand een forse afbetaling doen- denkt Dijsselbloem dat het nog steeds mogelijk is om op tijd een deal te sluiten. Een verlenging van het steunprogramma, dat 1 juli is verlopen, behoort ook tot de mogelijkheden. Griekenland werd dan ook opgeroepen snel met serieuze plannen aan de onderhandelingstafel te komen.

Athene en de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) onderhandelen al maanden. Athene wijst de stringente bezuinigingseisen van de crediteuren af, en deze vinden op hun beurt de Griekse voorstellen te zwak en niet houdbaar.

EPA