Nieuws Actueel

Opnieuw miljardenovername in farmacieland

Rik Nizet 12 januari 2015

De Ierse farmaceut Shire neemt zijn Amerikaanse branchegenoot NPS Pharmaceuticals voor 5,2 miljard dollar (4,4 miljard euro) over. Dat maakte het bedrijf zondag bekend.

NPS richt zich op de behandeling van zeldzame ziektes. Shire biedt 46 dollar per aandeel NPS. Dat is 51 procent boven de koers die het aandeel halverwege vorige maand bereikte. Het aandeel NPS sloot vrijdag op 41,91 dollar.

Shire sprak in een toelichting van een belangrijke stap, die past in de ambitie om een toonaangevend biotechnologiebedrijf te vormen. De interesse van het bedrijf in NPS werd in oktober al opgemerkt door Britse media.

Vorig jaar ketste een overname van Shire door zijn Amerikaanse branchegenoot AbbVie nog af. Dat bedrijf wilde via de aankoop van Shire, voor 55 miljard dollar, profiteren van het gunstige belastingklimaat in Ierland. Maar door een wijziging in de Amerikaanse belastingwet, die moet voorkomen dat grote concerns naar het buitenland blijven verhuizen om daar te profiteren van een vriendelijker belastingklimaat, haakte AbbVie af.