Nieuws Actueel

Opnieuw omstreden nekklem bij aanhouding in filmpje

Van onze redactie 29 juli 2015

Image 5117545

Het filmpje verscheen woensdagochtend op de website Geenstijl. De video zou al sinds juni circuleren op Facebook. Te zien is hoe twee agenten twee verdachten aanhouden. Beide agenten werken de mannen naar de grond. Als de één geboeid is, voegt een agent zich bij zijn collega om de andere verdachte in bedwang te krijgen. Deze verdachte verzet zich tegen zijn aanhouding, terwijl de inmiddels geboeide verdachte weer opstaat en toekijkt. De arm van de liggende verdachte wordt op zijn rug gedraaid, terwijl de andere agent hem in de omstreden nekklem houdt. Omstanders roepen dat de verdachte zo niet kan ademen. De tweede agent probeert de roepende omstanders tot rust te manen. De aanhouding vindt midden op straat plaats. Na enkele minuten arriveren er extra agenten die de twee verdachten in een politiewagen helpen.

Navraag bij de politie leert dat de aanhouding in juni plaatsvond nadat er een melding over huiselijk geweld binnen was gekomen. Toen agenten met zwaailicht en sirene op de melding afgingen, hinderde een bestelbus de agenten op de J.P. Heijestraat en sneed de politiewagen af. ,,Na een korte stop door de politie en zeer recalcitrant gedrag van de bestuurder wilden de politiemensen door naar de spoedmelding. De bestuurder ging bewust met zijn hoofd in de politieauto hangen zodat de politiemensen niet konden gaan rijden. Op grond van dit gedrag en handeling is de politie overgegaan tot de aanhouding van deze bestuurder. De bijrijder bemoeide zich direct met de aanhouding. Hij greep op een gegeven moment één van de politieagenten bij de keel, waarna een worsteling ontstond om deze man onder controle te krijgen", aldus de verklaring van de politie. Er is pepperspray gebruikt bij de aanhouding maar toch bleef de bijrijder zich verzetten.Nekklem Over de nekklem verklaart de politie: ,,Omdat de bijrijder niet op een normale wijze aan te houden was hield de politieman hem in een soort houdgreep. Hij kon hem op die manier onder controle houden maar voelde en hoorde ook dat de man niet stikte."

De mannen uit Amsterdam (25 en 26 jaar) zijn diezelfde avond weer vrijgelaten door de politie. Wel is proces-verbaal opgemaakt tegen de mannen.Fataal De nekklem werd omstreden na de aanhouding van Mitch Henriquez in Den Haag, die hem fataal werd. Deze week kwam een andere aanhouding in Amsterdam uit 2013 weer in het nieuws, omdat de agent die toen een nekklem gebruikte al zou hebben geweten dat zijn optreden fataal kon zijn. Wensley Udenhout overleed bij deze aanhouding, en de agent zou in zijn directe omgeving na het overlijden hebben gezegd 'dat hij het slachtoffer heeft vermoord'. In de gevangenis in Alphen aan den Rijn heeft zich begin juni een sterfgeval voorgedaan dat op veel punten lijkt op de dood van Mitch Henriquez in Den Haag. Het slachtoffer, Rinus Wolters, werd overmeesterd door een zogeheten landelijk bijstandsteam, waarbij volgens getuigen mogelijk een nekklem is gebruikt Op de academie voor politiemensen zou de nekklem zelfs worden afgeraden. Toch zouden agenten in Amsterdam de nekklem als belangrijk middel zien om verdachten in bedwang te krijgen.