Nieuws Actueel

Opnieuw spoedoverleg Griekenland

Lotte Grimberg 19 februari 2015

De ministers van Financiën van de negentien eurolanden komen vrijdagmiddag opnieuw bijeen voor spoedoverleg over de Griekse schuldenkwestie. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft dat bekendgemaakt op Twitter.

De Griekse regering diende donderdag een formeel verzoek in bij de eurolanden voor een verlenging van de noodkredieten met zes maanden. Dat liet een vertegenwoordiger van de Griekse regering weten.

VerlengingDe afgelopen dagen werd al duidelijk dat Griekenland om een verlenging zou vragen aan de eurogroep. De grote vraag is echter in welke mate de Grieken vasthouden aan de voorwaarden van het bestaande hulpprogramma, dat eind deze maand afloopt.

InstemmenAthene streeft naar nieuwe afspraken over financiële steun. De eurolanden willen vooralsnog echter alleen instemmen met een verlenging van de leningen als wordt vastgehouden aan de eerder overeengekomen voorwaarden.

De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, bevestigde woensdag al dat een verzoek tot verlenging zou worden ingediend. Hij hoopt zo enkele maanden de tijd te krijgen om verder te onderhandelen over een plan voor de langere termijn.

SchuldeisersIn een document dat persbureau Reuters heeft ingezien, zou Griekenland de belofte doen zijn financiële verplichtingen aan al zijn schuldeisers te respecteren en geen eenzijdige actie te ondernemen die de afgesproken begrotingsdoelstellingen ondermijnen. Die belofte koppelt Griekenland aan zijn verzoek aan de eurolanden om de noodkredieten met zes maanden te verlengen. In het door het persbureau genoemde document zouden termen als 'trojka' en 'bailout' niet voorkomen.

#Eurogroup Friday in Brussels as of 15.00.

— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) February 19, 2015