Nieuws Actueel

Opnieuw terreinverlies voor AEX

Van onze redactie 13 november 2015

Image 5436772

,,Het ziet er niet naar uit dat de markten snel de weg omhoog zullen vinden. Er zijn teveel onzekerheden. De olieprijs en de dollar gaan alle kanten op en beleggers zijn het gespeculeer over het wel of niet verhogen van de rente in de VS zat. Ook zijn de koersuitslagen van individuele aandelen enorm en worden ook bedrijven waarvan de cijfers misschien iets tegenvallen hard afgestraft", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,8 procent lager op 456,28 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 678,30 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt leverden 0,3 tot 0,8 procent in.

Boskalis

Boskalis sloot de rij in de AEX met een min van meer dan 4 procent. De baggeraar draaide naar eigen zeggen een goed derde kwartaal. Wel blijven de marktomstandigheden volgens het bedrijf uitdagend. Telecomconcern KPN was de sterkste klimmer met een winst van 1 procent.

Galapagos behoorde tot de grootste verliezers in de MidKap met een min van 2,8 procent. Het biotechnologiebedrijf dook in de eerste negen maanden fors dieper in het rood. Flow Traders (plus 5,1 procent) voerde de kopgroep aan. De beursintermediair, die in juli dit jaar een notering kreeg in Amsterdam, stelde in het afgelopen kwartaal recordresultaten te hebben behaald.

Euro

In Zürich steeg Syngenta ruim 7 procent. Het Chinese staatsbedrijf ChemChina aast op de Zwitserse zadenhandelaar. Syngenta, dat ook in Nederland enkele vestigingen heeft, zou een eerste bod van circa 39 miljard euro echter hebben geweigerd.

In Parijs won Bouygues meer dan 2 procent. Het Franse bouw-, media- en telecombedrijf zag de winst behoorlijk stijgen en handhaafde zijn verwachtingen voor het hele jaar.

De euro bleef vrijwel onveranderd op 1,0768 dollar. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 41,89 dollar per vat. Een vat Brentolie kostte 1,5 procent meer op 44,70 dollar.