Nieuws Actueel

Opnieuw weinig verschuivingen in peiling

Van onze redactie 25 januari 2015

VVD en PvdA hebben er een zeteltje bij gekregen ten opzichte van de peiling van vorige week en staan nu respectievelijk op 18 en 12 Tweede-Kamerzetels. PVV - de grootste partij in de peiling - zakt met een zetel naar 30 en de SP verliest een zetel en zou volgens De Hond 17 zetels krijgen als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden zijn.

De Hond onderzocht voor de tweede keer hoe het is gesteld met het vertrouwen in het kabinet. In november waren de uitkomsten, in de nasleep van de MH17-vliegramp, positief voor de ministers. Inmiddels is dat vertrouwen weer afgenomen.

Cijfers

Premier Mark Rutte kreeg in augustus nog een 5,7 van zijn 'eigen' VVD-stemmers en zit nu op een 5,2. Minister van Defensie Jeanine Henis-Plasschaert, ook VVD, ging van een 5,9 naar een 5. Partijgenoot Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie bleef constant op een 4,5.

Bij de PvdA-ministers zijn weinig veranderingen te zien ten opzichte van november. Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) staan bovenaan met een 5,5. Het vertrouwen van de PvdA-kiezers is sinds november iets toegenomen; Dijsselbloem kreeg toen een 5,4 en Asscher een 5,2.