Nieuws Actueel

Opportunity breekt buitenaards record

Lotte Grimberg 29 juli 2014

Nog nooit heeft een karretje buiten de aarde zo ver gereden als de verkenner Opportunity op Mars. Het Amerikaanse rijdende laboratorium heeft 40 kilometer en 250 meter op de teller staan sinds de landing in 2004. Een record, maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdag bekend.

LoenochodHet oude record stond op naam van het Sovjet-Russisch karretje Loenochod 2, dat in 1973 een afstand van 39 kilometer over de maan reed. "Het is een eer om in zijn wielsporen te treden'', verklaarde hoofdonderzoeker Steve Squyres.

De Opportunity is nu op weg naar een vallei. Als hij daar aankomt, heeft hij 42 kilometer en 200 meter op de teller staan. De vallei is daarom Marathon Valley genoemd.

Zoute zeeDe Opportunity rijdt sinds januari 2004 rond op Mars. De verkenner moest sporen van water vinden. Dat lukte al binnen enkele weken: in de bodem rond de landingsplek bleken mineralen te zitten die op aarde alleen ontstaan in water. Nader onderzoek wees uit dat de Opportunity op de kustlijn van een opgedroogde zoute zee stond. Later vond de verkenner nog meer bewijs dat er miljarden jaren geleden water heeft gestroomd op Mars.

10e verjaardagDe Opportunity vierde begin dit jaar zijn 10e verjaardag op Mars. Nog nooit heeft een voertuig het zo lang volgehouden op de planeet. De levensduur van de Opportunity is opmerkelijk. De NASA rekende erop dat het karretje het maar 90 dagen zou volhouden.