Nieuws Actueel

Oppositie: Voortgang in zorgconflict VVD en PvdA (video)

Van onze redactie 18 december 2014

Slob zei dat in de nacht van woensdag op donderdag nadat hij samen met D66-leider Alexander Pechtold en SGP-voorman Kees van der Staaij was bijgepraat op het Torentje van premier Mark Rutte.

De top van VVD en PvdA zat daar om te beraadslagen over een uitweg uit het conflict. De drie bevriende oppositiefracties werden bij het overleg uitgenodigd omdat het kabinet hun steun nodig heeft in de Eerste Kamer. Daar hebben VVD en PvdA geen meerderheid.

De coalitiepartijen kwamen dinsdag in grote problemen doordat een belangrijk zorgplan van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) sneuvelde in de Senaat. Dat kwam doordat drie PvdA-senatoren tegenstemden.

Woensdag heeft de PvdA-top de hele dag overlegd met het dissidente drietal: Guusje ter Horst, Marijke Linthorst en Adri Duivesteijn. Dat gebeurde deels op het ministerie van vicepremier Lodewijk Asscher en deels bij de zieke Duivesteijn thuis.

Laat in de avond vertrokken Asscher en PvdA-leider Diederik Samsom naar het Torentje, waar Rutte, Schippers en VVD-fractieleider Halbe Zijlstra al bijeen waren. Ook PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) voegde zich bij het gezelschap. Samsom zei bij aankomst dat er nog geen oplossing is voor het conflict, maar dat er wel constructief gepraat wordt.

Volgens bronnen wil Schippers haar gesneuvelde zorgwet opnieuw indienen, met wat toezeggingen om de PvdA-senatoren over de streep te trekken. De wet regelt onder meer een beperking van de vrije artsenkeuze. Hij zou een besparing van 1 miljard moeten opbrengen vanaf 2016.