Nieuws Actueel

Oprichters Amazon en Tesla spelen potje wie heeft de grootste

Bard van de Weijer 23 december 2015

Falcon Stuwraket Space X

Het gaat niet om de grootte, maar om wat je ermee doet. Dat is de strekking van de plagerijtjes tussen twee Amerikaanse miljardairs op Twitter. Beide mannen hebben hun eigen ruimtevaartbedrijf en beiden sleutelen aan een raket die na gebruik rechtstandig landt op de plaats van vertrek, meldt De Volkskrant. Als in Kuifje, inderdaad.

Jeff Bezos (van onlinewinkel Amazon) won. Vorige maand maakte zijn onbemande raket New Shepard een zachte landing na een korte vlucht tot net boven 100 kilometer hoogte. Dat is de grens waarop officieel de ruimte begint.

Gisternacht flikte ook Elon Musk (van de elektrische auto Tesla) dit kunstje, na twee mislukte eerdere pogingen. De Falcon 9 van zijn ruimtebedrijf SpaceX landde op lanceerbasis Cape Canaveral, nadat de raket eerst elf satellieten in een baan om de aarde had gebracht. "The Falcon has landed", riep de dienstdoende missieleider van SpaceX, met gevoel voor ruimtevaartgeschiedenis.

Musk claimde tijdens een korte persconferentie na de landing de winst. "We hebben een raket teruggebracht die daadwerkelijk elf satellieten heeft gelanceerd. Dit is een belangrijke technologische vernieuwing vergeleken met elke andere raket die ooit gevlogen heeft."