Nieuws Actueel

Opstelten bekijkt aansprakelijkheid van Staat in doden kapers De Punt

Van onze redactie 12 december 2014

De minister heeft pas per brief geantwoord dat ,,met een zorgvuldige beoordeling de nodige tijd is gemoeid’’, meldt advocaat Liesbeth Zegveld van de nabestaanden. Ze verwacht dat een besluit ,,nog wel even gaat duren’’. Opstelten zei vorige maand nog dat er volgens hem geen sprake is geweest van executies tijdens het beëindigen van de kaping.

Onjuiste informatie De nabestaanden hebben nog niet lang de beschikking over de autopsierapporten. Hieruit blijkt dat de regering Den Uyl in 1977 onjuiste informatie over de bestorming gaf.

De regering meldde toen dat de kaping met ,,beheerst geweld’’ was beëindigd. Alleen schutters buiten de trein zouden slachtoffers hebben geraakt. In de trein was niemand doodgeschoten die zich niet heeft verzet.

Opzettelijk Uit de secties blijkt echter dat 3 kapers opzettelijk van dichtbij in de trein werden doodgeschoten. 2 van hen hadden geen wapens. Er is volgens Zegveld dus buitensporig geweld gebruikt. ,,De regering heeft destijds een overmacht aan geweld ingezet, dat slechts tot doel het doden van alle kapers kon hebben. Duizenden kogels zijn afgevuurd op de coupes waar mensen lagen te slapen. Deze mate van geweld tegen slapende kapers, is buitenproportioneel.’’

Uit de sectieverslagen blijkt verder dat mariniers op korte afstand op de lijken van de kapers hebben geschoten. Ook maken de verslagen duidelijk dat de mariniers in de trein verboden munitie hebben gebruikt. Het gaat om zogenoemde ‘Hollow Point 5’ munitie, die extra zware verwondingen aanrichten, stelt Zegveld.

Vervalst De overheid heeft verder nog informatie vervalst. Over de dood van de toen gegijzelde 40-jarige Rien van Baarsel is gelogen, benadrukt Zegveld. ,,Zijn weduwe kreeg na veel moeite een uittreksel van het autopsierapport waarin staat dat hij door 1 ‘Molukse kogel’ was gedood. In werkelijkheid werd hij door 6 kogels van mariniers getroffen.’’