Nieuws Actueel

Opstelten en Teeven: Gevallen om een bonnetje

Bram de Vrind 9 maart 2015

Teeven opstelten afgetreden bonnetje kees h 335

Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie zijn afgetreden. Dat maakten ze maandagavond bekend op hun ministerie. Maandag bleek dat er toch 4,7 miljoen gulden gemoeid was met de deal die Teeven als officier van justitie sloot met een drugscrimineel, veel meer dan de bijna 2 miljoen die Opstelten aan de Tweede Kamer had gemeld. Het verkeerd informeren van de Tweede Kamer geldt als een politieke doodzonde.Informatie over de financiële afwikkeling van de zogeheten Teeven-deal was wel degelijk beschikbaar op het ministerie van Veiligheid en Justitie. "Deze informatie had, naar nu blijkt, ook al eerder ontsloten kunnen worden", zei Opstelten in een toelichting op zijn vertrek. Volgens hem is daarmee te lang onduidelijkheid blijven bestaan over de afwikkeling van de schikking tussen justitie en drugscrimineel Cees H. "Hiervoor draag en neem ik de volle verantwoordelijkheid", zei Opstelten.

OnverteerbaarStaatssecretaris Teeven vindt dat hij niet meer geloofwaardig kan functioneren nu Opstelten is afgetreden. Teeven vindt het 'onverteerbaar' dat Opstelten is opgestapt om de gang van zaken rond een deal tussen justitie en drugscrimineel Cees H.

Persoonlijk"Het is iets wat me persoonlijk raakt", zei Teeven in een reactie op zijn besluit om ook op te stappen. Teeven was destijds als officier van justitie nauw betrokken bij die zaak. "Ik vind dat ik niet verder geloofwaardig kan functioneren als staatssecretaris omdat de minister moet aftreden over de Teeven-deal", aldus Teeven. Hij benadrukte overigens dat er met die deal 'niets mis' was.

Grote dankVVD-minister-president Mark Rutte zei hun besluit te respecteren. "Ze hebben voor zichzelf geconcludeerd dat hun terugtreden onvermijdelijk was. Het enige dat ik daar op dit moment aan kan en wil toevoegen is dat ik zowel Ivo Opstelten als Fred Teeven grote dank zeg voor alles wat zij in de afgelopen jaren hebben gedaan. Het kabinet verliest twee gedreven vakmensen." VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra: "Ik betreur het vertrek van minister Opstelten, maar het is begrijpelijk, nadat vandaag bleek dat de informatie over het bedrag dat aan Cees H. is overgemaakt, toch op het departement aanwezig was."

IngrijpendPvdA-leider Diederik Samsom noemde het een 'een ingrijpend besluit van beide bewindspersonen. En een begrijpelijk besluit op basis van de gebleken feiten. We respecteren de beslissing van Opstelten en Teeven en danken hen voor hun inzet voor de publieke zaak.'

OnvermijdbaarOok andere partijen achtten het aftreden onvermijdelijk. D66-leider Alexander Pechtold ‏via Twitter: "Aftreden begrijpelijk en onvermijdbaar." Sybrand van Haersma Buma, CDA-leider: 'merkwaardig dat de minister-president in het weekeinde nog zei dat er niks aan de hand was en dat hij Opstelten zo weer zou benoemen.' Kees van der Staaij, SGP-leider in de Tweede Kamer: "heldere verklaringen Opstelten en Teeven. Begrijpelijke consequentie van ontoereikende informatie aan Kamer. Aderlating voor het kabinet."