Nieuws Actueel

Opstelten is weer de grootste privacyschender

Van onze redactie 16 december 2014

Opstelten krijgt de publieksprijs "voor het in stand houden van de bewaarplicht, het doorzetten van zijn hackplannen, het massaal willen opslaan van kenteken- en locatiegegevens, het structureel negeren van privacybezwaren en het verdacht maken van alle Nederlanders''.

Nederlanders konden de afgelopen tijd stemmen op de genomineerden. Ongeveer 4000 mensen deden dat en van hen gaf 66 procent de voorkeur aan Opstelten. De andere kandidaten waren de Belastingdienst (18 procent) en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (16 procent).

Opstelten kreeg ook in 2011 en 2013 een Big Brother Award. Bovendien ontving hij in 2011 een prijs voor zijn plan voor een permanente tap van internetverkeer. ,,Hoewel de minister een oeuvreprijs meer dan verdient, weten we niet wat hij in de toekomst nog zal doen. We willen het publiek niet de kans ontnemen om volgend jaar wéér op hem te stemmen’’, aldus Bits of Freedom.

NSA Opstelten reageerde ludiek. Hij stuurde een zogenaamd 'top secret' document rond. Daarin staat onder meer: "Bij het horen van uitslag riep minister uit'', gevolgd door een zwartgemaakte, onleesbare tekst. Bovendien vraagt hij: "Instructie aan alle diensten: Waarom wist ik uitslag niet eerder? Was site niet te hacken?'' Bits of Freedom vindt de grap van Opstelten ,,jammer en niet gepast''.

De experts gaven een Big Brother Award aan Nederlandse scholen. Die delen gegevens van leerlingen met uitgevers van lesmateriaal. Klokkenluider Edward Snowden kreeg een prijs voor de grootste voorvechter van privacy. Hij onthulde geheime informatie over de spionagepraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Snowden sprak de awardavond toe via een videoverbinding.