Nieuws Actueel

Opstelten moet snel begrotingsgat van 200 miljoen dichten

Van onze redactie 17 november 2014

Dat melden bronnen op het Binnenhof. De spoedklus van het VVD-duo wekt verbazing: normaal zorgen ministers ervoor dat ze hun financiële plaatje eerder rond hebben.

Omstreden plannen Het gat van 200 miljoen is grotendeels het gevolg van een gebrek aan steun voor bezuinigingen op rechtsbijstand en griffierechten. Onvoldoende fracties staan achter deze kabinetsplannen, terwijl de besparing wel is ingeboekt. De bewindslieden wisten al lang dat de plannen omstreden zijn.

De kans dat Opstelten en Teeven nu slagen in hun zoektocht lijkt klein. Gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn kritisch en willen liever niet te innig samenwerken op justitieterrein. Als fracties inderdaad niet overstag gaan en de besparingen op griffierechten en rechtsbijstand taboe blijven, zijn andere maatregelen nodig om de bezuiniging te halen.

Onderling oneens Het is de vraag welke oppositiepartij nu nog snel wil tekenen voor een nieuwe snij-operatie van 200 miljoen op pakweg politie, gevangenissen, het Openbaar Ministerie of de rechtspraak. Complicerende factor is dat Opstelten en Teeven het onderling oneens zouden zijn over andere bezuinigingen.

In een reactie gaat het ministerie van Justitie niet in op het gat van 200 miljoen en stelt ze alleen dat er 'regelmatig' gesprekken zijn met fracties ter voorbereiding op de begrotingsbehandeling.