Nieuws Actueel

Opstelten: nu geen zwaardere wapens politie

Van onze redactie 15 januari 2015

Wel is de minister bereid om met de politiebonden en met de korpsleiding te gaan praten over hun wensen en zorgen over de slagkracht van de politiemensen. De politiebond ACP stuurde eerder deze week een brief naar Opstelten en de politietop. De ACP wil dat er 2000 extra en ook zwaarder bewapende agenten bijkomen om te kunnen optreden tegen terroristen en andere zwaar bewapende criminelen.

Zorgen van de SP over bezuinigingen bij het Openbaar Ministerie herkende Opstelten ook niet. Hij zei dat hij voortdurend aan de betrokken diensten vraagt of ze voldoende capaciteit en middelen hebben. Hij hoort daarop altijd ,,ja'' en als dat niet zo is, zal hij maatregelen nemen, aldus Opstelten.

De VVD-minister reageerde ook op een ander pleidooi van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra om jihadisten die terugkeren naar Nederland te berechten volgens het oorlogsrecht. ,,Extremisten hebben ons de oorlog verklaard, dus dan is het oorlogsrecht van toepassing'', zei Zijlstra eerder in het debat. Volgens Opstelten denkt het kabinet niet aan inzet van het oorlogsrecht en is dat ook niet nodig. Hogere straffen en meer opsporingsbevoegdheden zijn allemaal inzetbaar in de huidige wetgeving rond terroristische misdrijven, aldus Opstelten.