Nieuws Actueel

Optimisme op Wall Street houdt aan

Van onze redactie 3 februari 2015

Na vier uur handel stond de Dow-Jonesindex 1,4 procent in de plus op 17.607 punten. De brede S&P 500 steeg 1 procent tot 2042 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,5 procent omhoog naar 4699 punten.

De winsten werden mede mogelijk gemaakt door het verdere herstel van de olieprijs, die voor de vierde achtereenvolgende dag omhoogging. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond dinsdag om 19.30 uur 6,7 procent in de plus op 52,87 dollar per vat.

ExxonMobil

Oliebedrijven ExxonMobil en Chevron waren mede daardoor weer boven in de Dow Jones te vinden, met winsten van 2,5 en 3 procent. Ook Caterpillar profiteerde van de opmars van de olieprijs. De beurswaarde van de producent van zware machines steeg 3,5 procent. Caterpillar verloor vorige week nog bijna 7 procent, nadat was gebleken dat het concern sterk werd geraakt door de enorme daling van de olieprijs van het afgelopen halfjaar.

Dienstverlener aan de olie-industrie Schlumberger won bijna 4 procent, terwijl het olie-exploratiebedrijf EOG Resources 4,5 procent meer waard werd.

Autobedrijven

Ook autobedrijven waren in trek, dankzij sterke verkoopcijfers over januari. Ford en General Motors verkochten vorige maand bijna een vijfde meer auto's in de VS dan een jaar eerder en kregen er dinsdag op Wall Street 2,5 en 3 procent bij.

Het aandeel van de leverancier van kantoorartikelen Office Depot steeg 19 procent. Het bedrijf voert naar verluidt vergevorderde gesprekken met branchegenoot Staples (plus 9 procent) over een fusie.

Euro

Chemieconcern LyondellBasell won 4,5 procent. Het bedrijf kwam met een winstcijfer over het afgelopen kwartaal dat hoger was dan analisten hadden verwacht.

De euro was dinsdag aan het begin van de avond 1,1530 dollar waard, tegen 1,1470 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

EPA