Nieuws Actueel

Optimisme over Griekenland-deal

Lotte Grimberg 22 juni 2015

De Griekse regering lijkt na maandenlang de hakken in het zand te hebben gezet nu toch bereid te zijn tot impopulaire hervormingen om een bankroet van het land te voorkomen. Voorafgaand aan de als cruciaal bestempelde eurotop op maandag overheerst dan ook optimisme over een goede afloop.

De Griekse premier Alexis Tsipras kwam afgelopen weekeinde met nieuwe voorstellen voor een "definitieve oplossing'' voor de crisis. De ministers van Financiën van de eurolanden buigen zich daar vanaf 12.30 uur over, om 19.00 uur maandagavond komen de regeringsleiders bijeen.

TsiprasOver de inhoud zijn geen mededelingen gedaan, maar Griekse media meldden dat Tsipras gezwicht is voor de druk en bereid is maatregelen te treffen die tot voor kort onbespreekbaar waren. Het vervroegd pensioen wordt grotendeels afgeschaft, er komt een btw-verhoging en een extra belastingheffing voor rijke Grieken.

EurotopVolgens voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie vormt Tsipras' voorstel een "goede basis'' voor die gesprekken. Maandagochtend zei hij echter ook dat nog niet zeker is of er al tijdens de eurotop een deal kan worden gesloten. "We hebben de afgelopen dagen vooruitgang geboekt, maar we zijn er nog niet'', zei de Luxemburger.

Op de financiële markten is met opluchting gereageerd op de voortgang die kennelijk is geboekt. De hoofdgraadmeter van de beurs in Athene ging ruim 7 procent omhoog, waarbij vooral bankaandelen forse koerswinsten lieten zien. De aandelenmarkten in Amsterdam, Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 3 procent bij.

MuntunieZonder aanvullende noodleningen kan Griekenland zeer binnenkort niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. Mogelijk zal het dan ook uit de muntunie stappen. Het huidige steunprogramma, dat in 2010 werd opgetuigd om dat te voorkomen, loopt eind juni af.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft volgens ingewijden maandag opnieuw zijn vangnet voor de Griekse banken versterkt, meldt zakenkrant Financial Times. Hoeveel geld extra klaarstaat om indien nodig noodleningen te verstrekken, is niet duidelijk. De banken staan onder druk doordat de Grieken de laatste dagen miljarden euro's hebben opgenomen.