Nieuws Actueel

Optimisme over Griekse deal stuwt beurzen

Van onze redactie 10 februari 2015

Ruim anderhalf uur voor het slot stond de AEX-index in Amsterdam 1 procent hoger op 455,28 punten en steeg de MidKap met 0,6 procent tot 676,35 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs gingen tot 1,1 procent vooruit, terwijl de Londense FTSE onveranderd was. De beurs in Athene, die maandag nog sterk daalde, won 7,5 procent.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zei maandag onder meer dat Griekenland nog altijd bereid is zo'n 70 procent van de afgesproken hervormingen in te voeren. Tegelijkertijd blijft hij echter streven naar een overbruggingsregeling, die de Grieken in staat stelt nieuwe afspraken te maken met zijn geldschieters. Volgens ingewijden mikt het land op een overbruggingskrediet van 10 miljard euro.

KPN Grootste stijgers in de AEX waren telecombedrijf KPN en chipmachinefabrikant ASML met plussen van 4 en 2,7 procent. De dienstverleners aan de oliesector Fugro en SBM Offshore stonden onderaan met minnen van 2,1 en 1,6 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM, dat woensdag met kwartaalcijfers komt, zakte 1 procent.

In Zürich leverde UBS bijna 5 procent in na publicatie van de kwartaalcijfers. De Zwitserse bank waarschuwde dat de winst dit jaar onder druk komt te staan door de negatieve rentes en de dure Zwitserse frank.

Hugo Boss Het Duitse modehuis Hugo Boss werd in Frankfurt ruim 3 procent minder waard. Grootaandeelhouder Permira Holdings heeft zijn belang in het bedrijf verder teruggebracht. In Parijs verloor Michelin 3,5 procent. De grootste bandenfabrikant van Europa behaalde in het afgelopen kwartaal minder winst dan een jaar eerder.

De euro was 1,1301 dollar waard, tegen 1,1325 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper op 52,15 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,1 procent tot 58,30 dollar per vat.