Nieuws Actueel

Optimistische stemming op beurzen

Van onze redactie 16 september 2015

Image 5245771

,,Het patroon van een hogere opening en een lager slot lijkt te zijn doorbroken en de beurzen laten opnieuw mooie winsten zien. Iedereen wacht op wat de Fed gaat doen. Het zou mooi zijn als de rente wordt opgeschroefd, want dan komt er eindelijk een einde aan de onzekerheid en wordt er een eerste stap gezet naar een meer normaal monetaire beleid", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 1,2 procent hoger op 437,52 punten. De MidKap steeg 0,9 procent naar 645,24 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen kregen er tot 1,1 procent bij.

Heineken

Grootste stijger in de AEX was Heineken met een winst van 5,5 procent. De bierbrouwer profiteerde van overnamenieuws in de sector. Concurrent SABMiller bevestigde dat AB InBev een bod wil uitbrengen op zijn Britse branchegenoot. Het aandeel SABMiller steeg in Londen meer dan 20 procent en AB InBev won in Brussel ruim 7 procent.

Bij de kleinere bedrijven maakte Tie Kinetix een koerssprong van 13,3 procent. Het softwarebedrijf tekende een contract met de Franse bandenfabrikant Michelin.

In Madrid dikte Inditex bijna 3 procent aan. Het Spaanse moederbedrijf van onder meer Zara boekte in zijn eerste jaarhelft meer winst, geholpen door groei van het aantal winkels en verkopen via het internet.

Euro

Telecom Italia steeg in Milaan ruim 2 procent. Het Franse mediaconcern Vivendi (plus 1,8 procent) wil naar verluidt zijn belang in de Italiaanse telecomaanbieder uitbreiden. De Duitse fabrikant van dieselmotoren Deutz kelderde in Frankfurt 29,5 procent na een winstalarm.

De euro was 1,1232 dollar waard, tegen 1,1270 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 45,35 dollar. Een vat Brentolie kostte 1,4 procent meer op 48,41 dollar. Brentolie kostte 1,4 procent meer op 48,41 dollar.