Nieuws Actueel

Opvang mag dakloze straks niet meer weigeren

Van onze redactie 18 november 2014

Dat lijkt het gevolg van de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten eerder deze week. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) spreekt van 'mogelijk grote financiële gevolgen'.

Alle daklozen De uitspraak van het Comité dat Nederland opvang moet bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers deed begin deze week veel stof opwaaien. De reikwijdte van de uitspraak kan echter nog veel groter zijn omdat het Comité spreekt over opvang voor alle daklozen in Nederland, zo blijkt nu. Daklozen mogen dus niet meer worden geweigerd bij een opvangcentrum omdat er geen plek meer is, omdat ze niet uit de regio komen of omdat ze geen psychische aandoening hebben, stellen advocaat Pim Fischer en de Federatie Opvang. In die laatste organisatie werken veel Nederlandse opvangcentra samen.

De VNG bevestigt dat de uitspraak kan gelden voor alle daklozen. "We moeten de uitspraak nu goed bestuderen om de consequenties te kunnen overzien", aldus een woordvoerster.

De Federatie Opvang stelt dat 'er elke avond mensen worden geweigerd bij opvangcentra'. "Omdat er geen plek is of omdat ze niet uit de regio komen waar de opvang staat. Dat is ons al jaren een doorn in het oog", zegt Rina Beers. Volgens haar maken in Nederland zo'n 60.000 mensen gebruik van maatschappelijke opvang. Problemen zijn er vooral bij de opvang van gezinnen en jongeren.

Ophef De zaak bij het Europees Comité werd aangespannen door de Europese organisatie van opvangcentra en de Conferentie van Europese Kerken. De uitspraak zorgde maandag al voor veel politieke ophef. Staatssecretaris Teeven (VVD) wil pas reageren na de vergadering van de Europese Raad van Ministers in januari. De uitspraak van het Comité is niet juridisch bindend, maar wel moreel zwaarwegend.

Volgens advocaat Fischer, die de zaken tegen de Nederlandse staat voerde, mogen gemeenten straks ook niet zomaar meer daklozenopvang uitbesteden aan liefdadigheidsinstellingen. Wat de exacte gevolgen (zoals het creëeren van extra opvangplekken) voor de gemeenten zijn, moet de komende maanden blijken. Meerdere gemeenten melden ' de uitspraak nog te bestuderen'.