Nieuws Actueel

Oranje de ruimte in: 'Sneijder heeft wel interesse'

Bram de Vrind 27 juni 2014

De spelers van Oranje kunnen bij WK-winst astronaut worden. Topondernemer Michiel Mol biedt met zijn ruimtevaartbedrijf Space Expedition Corporation (SXC) de voltallige selectie een ruimtereis aan als 'we' de wereldcup pakken. "Een cadeautje voor de spelers", zegt hij tegen DeOndernemer.nl.

Oranje bij winst de ruimte in

Wesley Sneijder heeft al aangegeven dat hij interesse heeft in een ruimtereis met SXC, zegt Mol. "Ik ben een jaar of twee geleden met hem in contact gekomen en hij zei toen dat hij het machtig mooi zou vinden om een ruimtereis met ons te maken", zegt de ondernemer die eind 2015 wil beginnen met ruimtereizen vanuit Curacao. Mocht Sneijder met Oranje het WK winnen dat reist hij gratis en voor niets. En dan mag hij ook nog eens al zijn medespelers bij Oranje meenemen.

Tickets à 75.000 euro cadeau doen aan de voltallige Oranje-selectie. Dat wordt een duur grapje!"Dat is inderdaad een serieus bedrag. Maar ik zou het ook een ongelooflijke prestatie vinden als Oranje het WK wint, dus daar mag best iets tegenover staan. Zie het als een cadeautje voor de spelers. Ik hoop dat dit werkt als een kleine extra stimulance om de beker te pakken. Ik denk ook dat we er wereldwijd zoveel publiciteit aan overhouden dat we er ook nog iets aan terugverdienen. De wereld zal erover spreken."

Wat kunnen de Oranje-vedettes verwachten van zo'n ruimtetripje? "We gebruiken een klein toestel, ter grootte van een F16; een raket met vleugels. Er is plek voor twee man: de piloot en jij als astronaut. Hij stijgt op van een normale startbaan in Curacao. Vervolgens gaat hij met zijn neus recht omhoog en ben je binnen 4 minuten in de ruimte. Als het toestel tot stilstand komt ben je meteen gewichtsloos. Het toestel draait dan op zijn kop, zodat je door het glazen dak naar onze mooie aarde en het zwarte heelal kunt kijken. 5 tot 6 minuten ben je helemaal gewichtsloos. De zwaartekracht trekt het toestel langzaamaan weer terug de dampkring in. De vleugels beginnen hun werk dan weer te doen en vervolgens daal je als een zweefvliegtuig af naar beneden."

De spelers van Oranje moeten verplicht een niet-aansprakelijkheidsverklaring ondertekenen. Daar zullen de clubs niet blij mee zijn. "We hopen dat de clubs het prima vinden, maar de uitnodiging staat voor altijd, dus de spelers kunnen er ook na hun 'pensioen' gebruik van maken. En het is net zo veilig als gewoon vliegen. Inderdaad, we krijgen straks geen licensie voor burgerluchtvaart, maar één die vergelijkbaar is met sportvliegen. De spelers zouden een summiere medische keuring krijgen. Maar die doorstaan ze makkelijk. Ze zijn veel fitter dan nodig is."