Nieuws Actueel

Oranje krijgt twaalfde man

Rik Nizet 7 juli 2014

Oranje kan woensdag in de halve finale tegen Argentinië rekenen op massale steun van Brazilianen. De rivaliteit tussen de twee Zuid-Amerikaanse landen is te vergelijken met die tussen Nederland en Duitsland.

Special WK 2014WK 2014 Uitslagen en speelschemaVan Gaal: Trots op dit trucjeBrazilianen en Argentijnen liggen elkaar niet. Argentijnen zijn volgens Brazilianen maar arrogant en Brazilianen zijn volgens Argentijnen chaoten die zich slecht kleden. Brazilië moet in de halve finale tegen Duitsland. Indien beide Zuid-Amerikaanse landen hun Europese tegenstander in de halve finale weten te verslaan, staan ze tegenover elkaar in de finale.

DuitslandDe twintiger Phillipe Knippel, die in Rio de Janeiro zit te eten met een vriend, is voor Nederland. "Dat is een land waar ik graag zou wonen, omdat het goed georganiseerd is en daarom ben ik voor Nederland”, zegt hij eenvoudig. Hij denkt ook dat Brazilië gaat verliezen van Duitsland. "Dat zijn de sterksten.”

De 67-jarige Zelma Rabello is voor Oranje omdat ze de Nederlandse fans veel aardiger vindt dan de Argentijnse, die ze arrogant vindt. "Argentinië is het enige Latijns-Amerikaanse land waar ik tégen ben”, voegt ze toe. ,,Nederland, Nederland, Nederland!” roept Rosanna Falcao (55). "Daar hoef je niet eens naar te vragen. Wij haten de Argentijnen!”

Finale Brazilië - NederlandMaar veertiger Luiz Soares - "Verwar me niet met de Uruguayaanse voetballer!” - heeft een andere reden om voor Nederland te zijn. "Ik wil dat er een finale Brazilië - Nederland komt. Jullie hebben ons in Zuid-Afrika in 2010 eruit gegooid in de kwartfinales. Dus nu gaan wij revanche nemen. Ik bedoel het niet vervelend hoor. Het gaat in vriendschappelijke sfeer. Maar we gaan jullie verslaan!”

Toch geven sommige Brazilianen de voorkeur aan de rechtstreekse confrontatie tegen Argentinië in de finale als afsluiter van het wereldkampioenschap. ,,Dat wordt een mooie strijd, een strijd tussen broedervolkeren die elkaar haten”, spreekt de 27-jarige Paulo Fomseca met dubbele tong op een terras in Rio de Janeiro. Hij heeft de hele nacht doorgehaald met vrienden en nog geen bed gezien. Allemaal zijn ze in een winning mood en lusten de Argentijnen rauw.