Nieuws Actueel

Oranje stilletjesaan WK-favoriet

Rik Nizet 23 juni 2014

De keuzes van Louis van Gaal op het WK pakken voorlopig wonderwel goed uit. In een duel dat lang het aanzien nauwelijks waard was, gunde Oranje het gevreesde Chili met een verdedigende speelwijze nauwelijks kansen. Nederland boekte uiteindelijk de derde zege op rij in Brazilië dankzij treffers van invallers Leroy Fer en Mempis Depay (2-0).

Special WK 2014WK 2014 SpeelschemaWK 2014 Uitslagen en standenFer stond nog geen 2 minuten in het veld toen hij zijn ploeg op aangeven van Daryl Janmaat richting de groepswinst knikte. In blessuretijd profiteerde Memphis Depay op aangeven van Arjen Robben nogmaals van de ruimte die hij kreeg.

Nederland moet nog een paar uur geduld hebben voordat het weet wie zondag de tegenstander in Fortaleza is. Brazilië, Mexico en Kroatië kunnen allemaal nog als tweede eindigen in groep A van de mondiale eindronde in het land van de vijfvoudig wereldkampioen.

SchoonheidsprijsOok in de derde en laatste poulewedstrijd van het Nederlands elftal werd duidelijk dat Van Gaal niet voor de schoonheidsprijs naar Brazilië is gekomen. Hij kiest voor de speelwijze die in zijn ogen het beste bij zijn voetballers past. Domineren en aanvallen laat hij voorlopig aan andere ploegen over.

Tegen Chili verdedigde Oranje met zo veel mogelijk spelers. Eenmaal in balbezit probeerde de formatie zo snel mogelijk Robben te lanceren. In de eerste helft lukte dat twee keer. De aanvaller van Bayern München verspeelde eenmaal de bal en schoot even later na een lange dribbel rakelings naast.

Linksback KuijtMet Dirk Kuijt als extra verdediger op de linkerflank gaf Nederland ook nauwelijks kansen weg. Chili koesterde het meeste balbezit, maar werd nagenoeg niet gevaarlijk. Felipe Gutiérrez, middenvelder van FC Twente, was van al zijn ploeggenoten in de eerste helft nog het dichtst bij een doelpunt. De vervanger van de niet helemaal fitte Arturo Vidal schoot na een hoekschop ruim over. Hij kopte ook naast na een goed genomen vrije trap.

Ook in de tweede helft werd het elftal van de met complimenten overladen Jorge Sampaoli geen schim van de ploeg die het afgelopen jaar met prachtig voetbal Engeland en Duitsland over het veld jaagde. Wat het ook probeerde, Chili kwam maar niet in het spel tegen Nederland.

Meer ruimteNaarmate de wedstrijd vorderde kreeg Oranje meer ruimte van de tegenstander. Robben schoot in de handen van doelman Claudio Bravo en Kuijt kopte rakelings naast. Uiteindelijk was het na 77 minuten invaller Fer die het gelijk van zijn coach voor het eerst onderstreepte. In de slotminuut trof de eveneens ingevallen Depay op aangeven van Robben nogmaals doel.