Nieuws Actueel

Oud-eigenaren Oad eisen 65 miljoen euro van Rabobank vanwege faillissement

Van onze redactie 23 september 2015

Oad wouterborre

Dat bedrag was aanvankelijk 76 miljoen maar werd dinsdag tijdens de zitting naar beneden bijgesteld.

RelatieDe rechters moeten zich eerst buigen over de vraag of Stichting Oad Groep Holding van de familie Ter Haar überhaupt wel iets kan vorderen. Volgens advocaten van de thuisbankier is dat recht er niet omdat de Rabobank geen rechtstreekse relatie had met de stichting maar met de besloten Oad-vennootschappen.

KapitaalinjectieLos van deze juridische haarkloverij is de bank van mening zich ‘redelijk en zorgvuldig’ te hebben opgesteld ten opzichte van het reisconcern. Ook voor wat betreft de door de Rabobank verlangde kapitaalinjectie, die aanvankelijk 10 miljoen euro bedroeg en later tot 7 miljoen werd teruggebracht. De advocaten van de familie Ter Haar betoogden dat de Rabobank deze eis ten onrechte had gesteld. Bovendien kon de Oad uiteindelijk wel aan die eis voldoen, door de verkoop van het busbedrijf aan een groep Twentse investeerders.

Desondanks heeft de bank volgens hen ‘willens en wetens’ aangestuurd op een faillissement door de geldkraan dicht te draaien. Waarbij de bank volledig voorbij ging aan ‘het grote maatschappelijke belang’, met als gevolg meer dan 1600 medewerkers zonder baan, vele tientallen miljoenen euro’s schade bij bedrijven en tienduizenden gedupeerde reizigers.