Nieuws Actueel

Oud-Enschedeër is met zijn bedrijf Jaunt gegrepen door virtual reality

Van onze redactie 5 november 2015

Jaunt Arthurvan Hoff Lars Smook

Arthur van Hoff (52) drinkt koffie in café Sam Sam op de Oude Markt in Enschede. Ondertussen spreekt hij met twee jongeren over zaken als huisvesting en openbaar vervoer. "Dat waren twee studenten van Saxion, die stage gaan lopen bij Jaunt", zegt hij als de jongens zijn vertrokken. "Mijn voormalige stagebegeleider bij Saxion, Jan Stroet, probeert sinds ik in de VS ondernemer ben jaarlijks stagiairs bij me onder te brengen."

JauntDie stagiairs gaan aan de slag bij Jaunt in Palo Alto, het bedrijf dat Van Hoff ruim twee jaar geleden oprichtte met compagnon Jens Christensen. Jaunt maakt producties in virtual reality, mede dankzij een speciaal bol camerasysteem met veertien lenzen aan alle kanten. Door een speciale bril met ingebouwd scherm op te zetten, lijkt het of je in een andere realiteit terecht komt. Een met VR-camera's opgenomen evenement, bijvoorbeeld een concert, geeft de VR-brildrager de indruk dat hij tussen de muzikanten staat. Bovendien kan hij 360 graden om zich heen kijken.

Virtual realityVan Hoff werd twee jaar geleden gegrepen door virtual reality, toen hij in San Francisco een student hoorde praten over de mogelijkheden van de VR-bril, de Oculus Rift. "Ik dacht: zo'n bril moet ik ook hebben. Ze waren in alle webshops uitverkocht. Uiteindelijk vond ik een tweedehandsje op Craigslist, de Amerikaanse versie van Marktplaats. Ik ben wat VR-producties gaan kijken, en toen ik hem weer afzette waren alle collega's naar huis. Ik had er helemaal niets van gemerkt."

GamesOp het moment dat Arthur van Hoff de Oculus Rift kocht, werd virtual reality vrijwel alleen gebruikt in games voor X-box en Playstation. Jaunt zet in op VR-producties, die je op de mobiele telefoon en iPad kunt bekijken. Het gebruik door de massa is dichterbij gekomen sinds de Google Cardboard op de markt is, een kartonnen bril die je al voor een tientje koopt en waarin je bovendien je mobiele telefoon kunt plaatsen.

AppJaunt heeft een app gebouwd voor iPhone en Android, die gratis kan worden gedownload. Via de app kunnen VR-producties worden bekeken. Eerst nog gratis. "Eerst succes, dan geld. Dat is de juiste volgorde", glimlacht Van Hoff. Jaunt had een flitsende marktintroductie dankzij Paul McCartney. De ex-Beatle was zo enthousiast dat hij Jaunt toestemming gaf een concert op te nemen. In september van dit jaar trad ook filmproducent Disney bij Jaunt toe als aandeelhouder.

NetflixJaunt, dat inmiddels zeventig werknemers telt, heeft de ambitie 'het Netflix van virtual reality te worden', zegt Van Hoff. "Nu de VR-brillen betaalbaar zijn en je VR mobiel kunt bekijken, komt het tot een mondiale doorbraak. Daarin willen wij leidend zijn."

Foto: Arthur van Hoff op de Oude Markt in Enschede. (Lars Smook)