Nieuws Actueel

Oud-Enschedese, woonachtig op Kreta, stelt spaargeld veilig

Van onze redactie 14 juli 2015

Geld Spaarpot Thinkstock

Georges Skivalou volgt de berichtgeving over een nieuw noodpakket voor Griekenland ook deze maandagochtend op de voet, live op de laptop bij zijn schoonmoeder thuis. Echtgenote Monique Ganzeboom heeft er geen zin in. De oud-Enschedese, die 27 jaar geleden naar Kreta vertrok, had gehoopt op een week rust in Nederland. Even weg van de crisis in Griekenland.

Over de grens Maar ook hier is er geen ontkomen aan. Haar belangrijkste zorg was haar spaargeld veiligstellen. Ze nam het op en bracht het in contanten mee de grens over, buiten het bereik van de Griekse overheid. "Nu weet ik zeker dat ik het niet kwijtraak en er zelf over kan beschikken." Van de rekening kan ze dingen betalen als ze in Nederland is.

Hier een betaalrekening openen ging niet vanzelf, ook al heeft ze nog steeds de Nederlandse nationaliteit. "Het vroegere sofi-nummer blijkt nu een BSN- nummer te zijn. Daar kwam ik pas na een paar dagen achter."

Bij de Rabobank kun je alleen een betaalrekening openen als je in Nederland woont of werkt, kreeg ze te horen. Bij de ABN Amro werden geen voorwaarden gesteld. Monique zegt dat veel meer mensen geld veiligstellen op een rekening in het buitenland. "We kunnen buiten Griekenland geen creditkaart meer gebruiken of geld van een Griekse internetrekening halen."

Oude sokMaar er is dus wel degelijk een kapitaalvlucht: in een oude sok. Monique (53) en Georges Skivalou (61) hebben beiden een inkomen. Hij is gepensioneerd leraar techniek, zij receptioniste in een hotel. Het pensioen is geen vetpot en zal bovendien omlaag gaan. Monique heeft een contract voor maar zes maanden per jaar. "Daar moet je het ook in de winter mee doen."

Met een gezamenlijk inkomen van ongeveer 1.000 euro per maand redden ze het, mede omdat de huur van hun stadsappartementje kan worden betaald van de verhuur van hun woning in het buitengebied. "En we hebben heel weinig nodig om van te leven."

Enkele reis naar Nederland Om hen heen zien ze echter een toenemend aantal mensen het land verlaten, onder wie Nederlandse vrienden en kennissen. In het ergste geval boeken ze een enkele reis naar Nederland, om hier werk te zoeken. "Maar alleen als het echt niet anders kan."

Toch is de situatie op Kreta relatief gunstig in vergelijking met bijvoorbeeld Athene, vertelt ze. "Door het toerisme komt er nog steeds geld in het laatje, waardoor winkels gewoon bevoorraad worden. Toeristen kunnen onbeperkt pinnen." Daar is grote verwarring over. "In het hotel waar ik werk krijgen we daar veel telefoontjes over. Nee, annuleringen hebben we nauwelijks. Maar het aantal last minute boekingen is wel minder."

De Kretenzers zelf merken des te meer van het bijna-faillissement van hun land. De lange rijen voor de banken bestaan voor het grootste deel uit ouderen. Dat heeft te maken met de betaalcultuur in Griekenland.

‘Net alsof het oorlog is’Contant afrekenen is er nog heel gewoon, zeker onder de oudere generatie. En lang niet alle winkels hebben een pinautomaat. "Ook mijn schoonvader van 88 haalt zijn pensioen persoonlijk op bij de bank. Die lange rijen zie ik al als ik om kwart voor 7 naar mijn werk ga. Ik vind het een afschuwelijk beeld. Net alsof het oorlog is."

OverlevenGrieken staan erom bekend dat zij onder moeilijke omstandigheden altijd weten te overleven en altijd met elkaar delen. Is het eten duur? Dan begin je gewoon een moestuin, je gaat jagen of vissen. "Heeft Georges ook veel gedaan. De vrieskist ligt vol vis."

Maar nu hebben angst en onzekerheid toegeslagen, zegt Monique. "De mensen zijn bang voor wat hen boven het hoofd hangt. De tv staat aan, het gaat alleen maar over de eurocrisis. Ik had gehoopt dat ik daar hier in Enschede even van verlost zou zijn."

Foto: Thinkstock

Monique Ganzeboom Foto: Reinier van Willigen