Nieuws Actueel

Oud-minister Bot snapt kritiek Asscher op Turkse clubs niet

Van onze redactie 10 december 2014

"Waarom neemt hij nu de Turkse bewegingen op de korrel, terwijl die Nederlanders verder geen kwaad doen", zegt oud-minister Ben Bot desgevraagd tegen deze krant. "We hebben momenteel al genoeg sores, bijvoorbeeld met jihadgangers. Ik ben blij dat Buitenlandse Zaken het rustig speelt en het vuurtje niet verder aanwakkert."

Bijna 2 weken geleden plaatste het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken een kritische verklaring op de website. Daarin staat dat het 'onaanvaardbaar' is dat de Turkse gemeenschap in Nederland wordt 'gediscrimineerd, en het mikpunt wordt van xenofobe, islamofobe en racistische verwijten'.

Onder meer het voornemen van integratieminister Asscher om Turkse organisaties als Milli Görüs en Diyanet onder de loep te nemen, leidde tot de kritiek uit Ankara. Asscher noemde het Turkse commentaar op zijn beurt 'onjuist, ongeïnformeerd en ongepast'.

Snel aangebrand Bot was ambassadeur in Ankara eind jaren '80 en verbaast zich over de Hollandse verongelijktheid. "We schromen niet Erdogan ergens op te wijzen, maar we zijn zelf snel aangebrand als iemand aanmerkingen heeft."

Volgens Bot is Asschers aanval 'wat hard', maar heeft de PvdA'er alle recht om zich uit te spreken.

Bewijs Als Bot nog minister van Buitenlandse Zaken was geweest, had hij Asscher wel gevraagd: wat zit er achter? "Welk bewijs heb je om dit zo te stellen? En hoe gaan we er mee om? Want ik heb met meer te maken dan alleen het integratiebeleid."

Eerder stelde de woordvoerder van Asscher dat alle uitspraken van de vicepremier afgestemd zijn in het kabinet.

Tijdens Bots ministerschap startten in 2004 de onderhandelingen over lidmaatschap tussen de Europese Unie en Turkije. Afgelopen zomer ontving de CDA'er nog een prijs van het Nederlands-Turkse vriendschapsfonds voor het bevorderen van de goede relaties tussen beide landen.