Nieuws Actueel

Oud VW-baas Martin Winterkorn in het nauw

Bram de Vrind 28 september 2015

Martin winterkorn volkswagen vw topman

Justitie in Duitsland is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar mogelijke fraude door Volkswagen. Ook de mogelijke rol van de vorige week opgestapte topman Martin Winterkorn in het dieselschandaal rond de Duitse autobouwer wordt onderzocht. Dat heeft de openbare aanklager in Braunschweig maandag bekendgemaakt.

VW aansprakelijk voor beleggersschadeVW ontslaat topman VSVW-topman Winterkorn onder vuur

VW is in opspraak geraakt omdat het met het motormanagement van sommige dieselmodellen heeft geknoeid. Daardoor lijken de wagens in laboratoriumtests veel schoner dan ze in werkelijkheid zijn. Ook in de Verenigde Staten, waar de milieudienst EPA de zaak aan het rollen heeft gebracht, loopt een strafrechtelijk onderzoek. Het bedrijf hangt een miljardenboete boven het hoofd.

Veranderingen Winterkorn stapte vorige week op, naar eigen zeggen om de weg vrij te maken voor de veranderingen die nodig zijn bij het autoconcern. Daarbij benadrukte de toezichthoudende raad dat de topman geen weet had van de malversaties die onder zijn bewind zijn begaan. Matthias Müller, de voormalige baas van sportwagendochter Porsche, volgde hem op.

TTWereldwijd zijn 11 miljoen auto's van de Volkswagengroep voorzien van de software waarmee de uitkomst van laboratoriumproeven kan worden beïnvloed. Daaronder zijn zoals verwacht ook Audi's, 2,1 miljoen in totaal, aldus de luxedochter van het concern. Het gaat om voertuigen van de types A1, A3, A4 en A6, de sportwagen TT en de terreinwagens Q3 en Q5.