Nieuws Actueel

Oude, kleine occasion wint aan populariteit

Van onze redactie 19 mei 2015

Image 4933615

Het gaat om auto's uit het zogenoemde A-segment, in de leeftijd van dertien tot twintig jaar oud. In 2011 gingen er 26.527 van dit soort wagens van autobedrijven naar consumenten. In 2014 waren dit er al 42.535, blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het VWE voertuiginformatie en -documentatie. En de trend zet zich voort. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er alweer 13 procent meer oude, kleine tweedehandsjes verkocht, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De auto's zijn zo gewild omdat ze relatief goedkoop zijn om mee te rijden. Hun beperkte formaat maakt ze niet zo zwaar, en dat houdt de wegenbelasting en het brandstofverbruik laag. Enkele jaren geleden was het bovendien nog aantrekkelijk om kleine auto’s nieuw te kopen. Maar fiscale voordelen die dat stimuleerden, zijn inmiddels afgeschaft.

Er bestaan wel grote verschillen tussen modellen. Volgens VWE duurde het afgelopen maanden vaak erg lang voor een koper was gevonden voor de Daihatsu Move en de Kia Pride. De Subaru Vivio en de Volkswagen Lupo werden daarentegen juist snel aan de man gebracht.