Nieuws Actueel

Ouderen massaal de dupe van sleutelkastje

Van onze redactie 20 februari 2015

Dat blijkt uit onderzoek door deze krant. In 3 jaar tijd is het aantal inbraken via sleutelkastjes meer dan verdrievoudigd: in 2012 waren nog zo’n 200 ouderen de dupe. „Het gaat vaak om goedkope kastjes die niet bestand zijn tegen inbrekers die hun slag willen slaan”, zegt Barbara van der Rest van de Nationale Politie.

Zware sleutelbos Thuiszorghulpen kunnen dankzij de sleutelkastjes snel naar binnen: ze voeren een code in, waarna de huissleutel voor het grijpen ligt. Daardoor hoeven ze niet meer op pad met een zware sleutelbos of eerst langs kantoor om sleutels van cliënten op te halen.

Vergoeding schade„Dat klinkt mooi, maar met de veiligheid van ouderen wordt onvoldoende rekening gehouden”, stelt Ingrid Kerkvliet van ouderenorganisatie Unie KBO. Ook het Verbond van Verzekeraars is bezorgd. „Op dit moment vergoeden we in principe de schade bij inbraak”, zegt woordvoerder Rudi Buis. „Maar we beraden ons nu of we dat in de toekomst blijven doen als er sprake is van een ondeugdelijk sleutelkastje, zonder een keurmerk.”