Nieuws Actueel

Ouders doogeschoten Terneuzenaar: Laat Gideons dood verzoenen

Van onze redactie 11 december 2014

Mavalda en Hensley Verhelst zijn er heilig van overtuigd; hun zoon Gideon (23) is 30 november niet voor niets gestorven. "Met zijn dood heeft God een hoger doel, het stoppen van de al 35 jaar voortdurende vete tussen twee groepen in Terneuzen. Tot hier en niet verder."

Overweldigd De familie Verhelst is compleet overweldigd door de vele honderden reacties na Gideons dood. Daarvoor willen ze ook iedereen bedanken, want persoonlijk lukt ze dat nooit. Op straat werden ze aangesproken en ontvingen troostende woorden. Van over de hele wereld kwamen telefoontjes, apps, kaarten en brieven. Vaak van wildvreemden.

Vader Hensley: "Bij het monumentje in de Brouwerijstraat, dat is opgericht voor Gideon, werd ik aangesproken door een zwerver. Hij vertelde mij dat Gideon altijd voor zijn eten zorgde. Dan kocht hij een extra broodje voor die man en ging dat brengen. Zijn verhaal raakte mij diep. Het is zoals ik mij mijn zoon herinner: aardig, beleefd, respectvol."

Langlopend conflict Hoe dan ook, Gideon stierf in de Brouwerijstraat door vuurwapengeweld. De politie onderzoekt of zijn dood te maken heeft met een langlopend conflict tussen twee groepen in Terneuzen, waaruit al meerdere schiet- en steekpartijen zijn voortgekomen (Arsenaalplein in 2011, Larixstraat in 2012 en Axelsestraat in 2013). Gideon zelf was ook een bekende van de politie. Mavalda sluit haar ogen niet voor de donkere kanten van het leven van haar zoon. "Gideon leefde meer op straat dan binnen. Jongens van die leeftijd luisteren niet naar hun ouders, je kunt ze niet aan een touwtje houden. Maar hij was zeker christelijk. Op zijn eigen manier."

Mavalda en Hensley hebben de kracht in zich gevonden de dader(s) al te vergeven. Mavalda toont een groot hart: "Wie zijn wij om boos te zijn? Het was de beslissing van God om Gideon weg te nemen. Je moet niet zoeken naar de waarheid erachter. Het is gebeurd voor een hoger doel, er komt vast iets goeds uit voort. Wij geloven dat Gideon is gestorven om iedereen die betrokken is bij de vete de ogen te doen openen."

Vergeven Niet eerder viel er een dode bij de conflicten in de Scheldestad, waarvan de 2e generatie van de kemphanen niet eens weet waarom die decennia geleden zijn begonnen. Mavalda: "Als wíj kunnen vergeven, dan moeten al die andere mensen dat ook kunnen." Hensley doet een emotionele oproep: "Ik wil niet dat het bloed van mijn zoon leidt tot nog meer bloedvergieten."