Nieuws Actueel
Oven gaat uit bij Amsterdamse nachtbakker
Nachtbakker A.M. de Rond sluit met ingang van komend jaar voorgoed de deuren. Opnieuw verdwijnt een icoon uit de hoofdstad. Dat schrijft Het Parool.

Verdrietig is hij er zeker om. Want hoewel sluiting al een tijd als een donkere wolk boven zijn winkel hing, is het pijnlijk afstand te doen van de plek waar hij het grootste deel van zijn leven doorbracht. 45 jaar werkte Harry van der Manden (60) dag en nacht in de bakkerij aan de Overtoom 496-498.
KlachtenWaar 'dag en nacht' voor veel mensen vooral een synoniem is voor 'hard werken', is het voor Van der Manden realiteit. Elke avond begint hij om elf uur met brood bakken en om half vier 's morgens opent hij de winkel. Slapen doet hij 's middags een paar uurtjes, en na het eten.
Weinig mensen zouden tekenen voor zulke werktijden, maar Van der Manden was graag nog een paar jaar zo doorgegaan. Sinds hij met zijn vrouw Anette (50) de zaak 28 jaar geleden overnam, was het hún stekkie. En dat van heel veel mensen die 's nachts honger hadden. Ambulancebroeders, taxichauffeurs, kroegtijgers - ze kwamen er al te graag een broodje eten.
Toch kon het echtpaar Van der Manden geen weerstand meer bieden aan de aanhoudende klachten van een groepje buren, problemen met de nachtvergunning en veranderd consumentengedrag.
De problemen met de nachtvergunning begonnen toen vorig jaar een nieuwe aangevraagd moest worden. Door nieuwe regels van de gemeente zou de bakkerij niet meer 's nachts open mogen. "Het leek erop dat we toen moesten sluiten," zegt Harry. "Door media-aandacht en honderden steunbetuigingen op Facebook krabbelde de gemeente terug. Ze zouden de aanvraag opnieuw bekijken." Daarna hoorde het echtpaar niets meer. Een nieuwe vergunning kwam er niet, de nachtelijke opening werd sindsdien wel gedoogd.
HittegolfTot grote frustratie van enkele buren, die inmiddels via brieven andere omwonenden probeerden te mobiliseren om klachten in te dienen over de bakkerij. De nachtelijke bakkerijbezoekers zouden de buurt met harde muziek en geschreeuw uit de slaap houden. Harry: "Amsterdam is Amsterdam niet meer. Als je in een stad woont, hoor je af en toe geluid. Is dat erg? Wij hebben mensen die herrie maakten altijd verzocht naar het Vondelpark te gaan, waar ze niemand tot last zijn. Wat moeten we nog meer doen?"
De druppel kwam tijdens de hittegolf van een paar weken geleden. 's Nachts liep de temperatuur in de bakkerij op tot 40 graden, dus Harry had de deur naar buiten op een kier gezet. Tegen de regels van de gemeente in. "Natuurlijk mag het niet, maar deze temperaturen waren uitzonderlijk. Zo heet is het bijna nooit." Een buurjongen filmde de openstaande deur en seinde de gemeente in. Een paar uur later kwam een boze mail binnen bij de bakkerij.
"Het voelde vernederend," zegt Anette. "Wij werken ons te pletter in onmenselijke temperaturen en dan gaat zo'n jongen meteen filmen als wij de deur op een kiertje zetten."
Toch wil Harry benadrukken dat ook het veranderde consumentengedrag een grote rol speelt in de beslissing de handdoek in de ring te gooien. "Mensen kopen hun brood liever bij de supermarkt, tegelijk met de rest van de boodschappen. Die trend is al jaren geleden ingezet en sloeg elk jaar een groter gat in onze omzet."
SnijmachinesDe investeringen die Van der Manden moest doen om de bakkerij de komende jaren draaiende te houden - de oven staat op het punt er de brui aan te geven, de snijmachines zijn op en de winkel heeft een flinke opknapbeurt nodig - zouden een te groot financieel risico zijn.
Wat het echtpaar nu gaat doen, weten ze nog niet. Anette denkt aan solliciteren, Harry ziet wel wat op zijn pad komt. "Brood van een ander verkopen kan ik niet. Dat gaat tegen al mijn gevoel in."