Nieuws Actueel

Over twee jaar één oplader voor telefoons en laptops

Nieuwe telefoons en andere apparaten moeten over ruim twee jaar kunnen worden opgeladen met een en dezelfde lader. USB-C-adapters worden dan de standaard in de Europese Unie, hebben onderhandelaars van de lidstaten en het Europees Parlement afgesproken. Ook laptops gaan daar onder vallen, al krijgen fabrikanten daarvoor wat meer tijd. En Apple-producten, ondanks het verzet van het Amerikaanse bedrijf.

ANP 7 juni 2022

ANP070622125 1

De nieuwe regel moet het consumenten gemakkelijker maken. Nu moeten zij nog vaak verwarrend veel verschillende opladers aanschaffen en tasten ze soms op ongelegen momenten mis. Ook scheelt het een berg afval, hopen voorvechters.

USB-C wordt niet alleen verplicht voor telefoons, maar ook voor onder meer laptops, tablets, digitale camera's, e-readers en oordopjes. Omdat veel laptops meer stroom nodig hebben en daarom vaak een andere adapter gebruiken, krijgen laptopfabrikanten voor de overgang drie jaar en vier maanden de tijd.

De onderhandelaars moeten het akkoord nog voorleggen aan het voltallige Europees Parlement en de regeringen van de EU-landen. Als zij na de zomer instemmen, kunnen de regels in het najaar van 2024 ingaan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws