Nieuws Actueel

'Overheid moet stoppen met foute aannemers'

Van onze redactie 15 mei 2015

FNV anp

Mud reageerde op een tv-uitzending van Zembla eerder deze week. Daarin komt naar voren dat een Iers uitzendbedrijf dat wordt verdacht van uitbuiting van bouwvakkers in Maastricht bij de aanleg van de A2-tunnel, nog steeds actief is in Nederland. Ook bij een project in Nijmegen zouden recent misstanden hebben plaatsgevonden.

FNV wil dat de overheid juist een voorbeeldfunctie vervult. „Het kan toch niet zo zijn dat de wet en de Bouwcao niet worden nageleefd en dat de overheid zelf regelmatig in de fout gaat door allerlei (onder)aannemers en uitzendbureaus in te huren die de regels aan hun laars lappen. Hier moet echt paal en perk aan gesteld worden”, aldus Mud.

De vakbond wijst erop dat het gebruikmaken van dit soort foute partijen niet alleen bouwbedrijven dupeert die zich wel aan de regels houden, „maar ook duizenden Nederlandse bouwvakkers die nu werkloos aan de kant moeten zitten, omdat er geen sprake meer is van gelijk loon voor gelijk werk”.

„Bovendien benadeel je ook nog eens de ingehuurde buitenlandse werknemers, door absurd hoge bedragen van hun loon in te houden voor huisvesting. Binnen- en buitenlandse werknemers moeten gelijk loon voor gelijk werk ontvangen in Nederland”, vindt FNV.