Nieuws Actueel

Overheid: Sorry Philip Morris, we kunnen jullie niet helpen

Rik Nizet 4 april 2014

Het kabinet kan niets doen aan het massaontslag bij sigarettenfabriek Philip Morris. Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken geeft het bedrijf zelf aan dat het kampt met overcapaciteit in Europa en ook dat het besluit om de fabriek in Bergen op Zoom te sluiten, niets te maken heeft met Nederlands beleid of het Nederlandse vestigingsklimaat.Lees ook:Alles over Philip MorrisBloedbad bij Philip Morris'Ik werk al 32 jaar bij Philip Morris'Officiële verklaring Philip MorrisOverzicht: Alle massa-ontslagenTips: De grootste ontslagblunders

"Dat betekent dat er voor het kabinet geen manieren zijn om bij te dragen aan een oplossing'', stelde Kamp vrijdag in een reactie. Hij sprak van een "harde klap voor West-Brabant en de medewerkers van Philip Morris in het bijzonder''.

De ministeries van Economische Zaken en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kijken samen met de provincie wel naar mogelijkheden om de werknemers van Philip Morris naar ander werk te helpen, aldus Kamp, bijvoorbeeld door het opzetten van een mobiliteitscentrum.

Overheid is wel schuldigPhilips Morris wijst in haar verkaring indirect wel naar de overheid. Volgens de sigarettenfabrikant is mede door strenge regelgeving door de overheid, het bedrijf genoodzaakt te sluiten. "Hoewel de daling voor een deel zijn oorzaak vindt in maatschappelijke en economische factoren heeft Philip Morris consequent zijn zorgen geuit over de negatieve invloed van al te rigoreus fiscaal en regelgevend beleid, dat immers een vruchtbare bodem creëert voor criminele organisaties die zich met illegale sigarettenhandel bezighouden."