Nieuws Actueel

Overheid vaker garant bij bedrijfslening

Van onze redactie 3 februari 2015

Afgelopen jaar steeg de overheidsdekking voor de garantstelling voor grotere bedrijven tot 109 miljoen euro. In 2013 was dat 62 miljoen in totaal. Ook maakte het mkb vaker gebruik van de borgstellingsregeling BMKB voor leningen tot 3 miljoen euro. Bijna 2000 mkb-bedrijven profiteerden van de in totaal 372 miljoen euro aan budget voor borgstellingen, schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag aan de Tweede Kamer. In totaal staat er nu ongeveer 7 miljard euro aan financieringen uit voor mkb-bedrijven met steun van de overheid.

Door de crisis zijn banken terughoudend met het geven van kredieten. Het kabinet wil de kredietverlening stimuleren met onder meer garanties en kleine leningen aan mkb'ers.

Zetje in rug

Kamp noemt het positief dat ondernemers de financiering van plannen rond krijgen met een zetje in de rug van de overheid. ,,De cijfers tonen aan dat we op de goede weg zijn. Toch ondervinden nog teveel ondernemers problemen bij het aantrekken van krediet. Er blijft dus werk aan de winkel voor zowel de banken als de overheid.’’

Daarbij verstrekte Qredits, een landelijke kredietorganisatie voor ondernemers, nog eens leningen tot 50.000 euro aan ruim duizend bedrijven die niet door de banken geholpen konden worden. In 2014 werd 18,6 miljoen euro aan microkrediet verstrekt. Een jaar eerder was dat nog 16,4 miljoen euro.