Nieuws Actueel

Overname Ziggo bij verkoop Film 1

Lotte Grimberg 26 augustus 2014

Ziggo en UPC Nederland mogen van de Europese Commissie fuseren, mits het filmkanaal Film1 wordt verkocht en het fusiebedrijf concurrenten als Netflix toegang tot zijn netwerk blijft garanderen. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag op gezag van bronnen rond het mededingingsonderzoek.

Landelijke spelerUPC-eigenaar Liberty Global wil Ziggo geheel inlijven en de twee kabelmaatschappijen samenvoegen onder de naam Ziggo. Hoewel de twee bedrijven in verschillende regio's in ons land actief zijn, vreesde de Europese Commissie dat een te machtige, landelijke speler op het gebied van telecommunicatie en televisie zou ontstaan.

De concessies waartoe Liberty Global zich bereid heeft verklaard, zouden de concurrentiewaakhond evenwel hebben overtuigd dat er ook na de fusie voor de consument genoeg te kiezen overblijft. Maandag schoof Brussel de deadline voor het onderzoek na een pauze van ruim 2 weken nog op van 17 oktober naar 3 november.

MarktleiderDoor de samenvoeging van Ziggo en UPC ontstaat een partij die wat betreft het aantal telefoon-, televisie-, en internetaansluitingen in Nederland te vergelijken is met marktleider KPN. Toezichthouders zien er streng op toe dat KPN zijn dominante marktpositie niet misbruikt, en dat zou nu dus ook gaan gelden voor het nieuwe Ziggo.