Nieuws Actueel

Overnamekandidaten staan al te trappelen

Peter de Waard 28 december 2015

Overname VD DA Macintosh

Nu V&D, DA en Macintosh allemaal uitstel van betaling hebben aangevraagd, staan de overnamekandidaten al te trappelen voor deze ketens, zo meldt De Volkskrant. Wie zijn dit?

V&DEr zouden tientallen kandidaten zijn om V&D en restaurantketen La Place over te nemen, volgens een woordvoerder van de bewindvoerders. Wie dat zijn, is onduidelijk. Even onduidelijk is of die de hele keten van 62 warenhuizen willen overnemen, alleen de hooguit dertig goed draaiende zaken of slechts een of twee filialen in een van de steden waar ze zelf geen vestiging hebben. Onder de namen die rondzingen, zijn die van H&M en Zara, maar ook Primark, dat onder meer interesse zou hebben in het V&D-pand in Heerlen. Ook de namen van het Canadees warenhuisconcern Hudson's Bay en het Britse Marks & Spencer circuleren.

DABij DA is de situatie anders. Daar verkeren alleen de centrale inkooporganisatie plus zeven winkels in surseance van betaling. De overige 266 winkels zijn in handen van zelfstandige franchisenemers. Zij zouden een eigen centrale inkooporganisatie kunnen oprichten. Vorig jaar kwamen de franchisenemers al in conflict met de franchisegever, wat zelfs leidde tot een rechtszaak tussen 53 DA-drogisten en de centrale organisatie.

MacintoshOok voor de 400 winkels van de schoenenketens van Macintosh is belangstelling. De Euro Shoe Group (eigenaar van onder meer Avance en Bristol) geldt als een van de kandidaten voor de overname van Scapino. Nelson Schoenen BV in Hoofddorp (met ketens als Nelson en Ecco) zou belangstelling hebben voor Manfield. Voor Invito en Dolcis zouden zich eveneens belangstellenden hebben gemeld. Daarnaast azen mogelijk grootaandeelhouders van Macintosh op goede locaties voor hun eigen filialen. De familie Blokker (20,4 procent), de familie Zeeman (6 procent) en de Nettorama-familie Bastmeijer (5 procent) hebben alle drie aandelen in Macintosh. Ook Van Haren zou op het vinkentouw kunnen zitten. Het moederbedrijf van Van Haren, Deichmann, is dit jaar in Nederland begonnen met de expansie van de sneakerketen Snipes.