Nieuws Actueel

Overspannenheid vaakst in financiële sector

Lotte Grimberg 29 september 2014

Jaarlijks worden bijna 20.000 mensen ziek door hun werk. Het gaat het vaakst om een psychische aandoening, daarna om aandoeningen aan het houdings- en het bewegingsapparaat en dan om gehooraandoeningen. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten over 2013, gedaan in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

OverspannenheidVerreweg de meest gemelde psychische beroepsziekte (77 procent) is overspannenheid. Dat komt het vaakst voor in de financiële sector. Bij 10 procent van de psychische beroepszieken, een toename in vergelijking met een jaar eerder, gaat het om een posttraumatische stressstoornis. Dat komt het vaakst voor bij de politie, gevolgd door treinmachinisten en -conducteurs en mensen in de zorg en defensiepersoneel.

Het gemiddelde aantal beroepsziekten is ongeveer gelijk gebleven in vergelijking met het jaar ervoor.

KlachtenHet aantal meldingen van aandoeningen aan het houdings- en bewegingsapparaat daalt de laatste jaren flink. In de bouw, industrie en vervoer en opslag blijft die daling uit. RSI van de schouder of bovenarm, een tennisarm en rugklachten zijn de meestgehoorde klachten.