Nieuws Actueel

Overzicht evenementen Koningsdag 2014

Rik Nizet 25 april 2014

Centraal middelpunt van alle activiteiten rond Koningsdag 2014 zijn de gemeentes Amstelveen en De Rijp. Zij hebben de primeur om als eerste de koningsdag te organiseren. Bekijk alle evenementen op Koningsdag hier. Programma Koningsdag 2014:AmstelveenDe RijpAlles over Koningsdag 2014:NieuwsProgramma

KoningsnachtDen Haag, Utrecht en Amsterdam nemen vrijdag het traditionele voorschot op Koningsdag met de viering van Koningsnacht. Naar verwachting trekken de festiviteiten vele honderduizenden bezoekers naar de stadscentra. Utrecht trapt het feest rond 18.00 uur af met de opening van de vrijmarkt. Naast de duizenden marktkraampjes, treden er diverse artiesten op. In de binnenstad van Den Haag vindt vanaf 19.00 uur het festival Life I Live plaats. Op negen podia in de binnenstad treden tientallen bands en artiesten op, onder wie Jett Rebel, Moss, Spider Rico en Daryll-Ann. De organisatie verwacht dat feest, net als vorig jaar, rond de 200.000 bezoekers trekt. AmsterdamAmsterdam pakt minder groot uit. Tussen 19.00 en 01.00 uur zijn er er in het centrum tal van kleinschalige feestjes met live muziek. Dit jaar kon ook voor het eerst een vergunning worden aangevraagd voor een vrijmarkt in de Koningsnacht. Volgens een zegsman van de gemeente heeft zich hier echter niemand voor gemeld. Op Koningsdag zelf zijn er in de stad, net als ieder jaar, wel vele vrijmarkten.Stralend weertjeWie zaterdag een kraampje wil inrichten op de Vrijmarkt of wil meedoen aan andere buitenactiviteiten op Koningsdag, hoeft niet bang te zijn voor een nat pak. Koningsdag begint droog en pas in loop van de middag neemt de kans op buien toe, verwacht weeronline.nl.Koningsdag 2014 plattegrond Amstelveen| Klik op afbeelding voor vergroting Koningsdag 2014 Amstelveen of hier (pdf)Koningsdag 2014 De RijpFluitconcertKoning Willem-Alexander heeft vrijdagochtend in Ens (Flevoland) het startsein gegeven voor de Koningsspelen. Zo'n 1,1 miljoen leerlingen van ruim 5400 scholen in het hele land doen mee aan de dag vol sport en spel. De koning gaf het startsignaal met een oranje fluitje. Lees verder.Foute advertentie teruggeflotenNa een boos telefoontje van de Rijksvoorlichtingsdienst heeft Hema een advertentie teruggetrokken met de beeltenis van de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane. In de advertentie in aanloop naar Koningsdag prijzen drie meisjes zogenaamde kinder onesies (broekpakken) aan voor 15 euro per stuk. De meisjes houden maskers voor met de gezichten van de drie prinsessen. Bekijk advertentie.

Walhalla voor fietsendiefKoningsdag voorheen Koninginnedag levert veel meer claims op van schade door vandalisme en diefstal van verzekerde fietsen dan een normale dag. Dat meldde het Verbond van Verzekeraars donderdag. De brancheorganisatie baseert zich op een analyse van de afgelopen vijf Koninginnedagen. De feestdag is gemiddeld goed voor 125 claims van gestolen fietsen tegen normaal circa 75. Bij vandalisme ligt dat op iets meer dan 100 tegenover 55. Lees verder.Grote steden:AmsterdamRotterdamDen HaagUtrechtAlkmaarArnhemAssenDelftDen BoschDen HelderDordrechtEindhovenGroningenHaarlemHeerenveenHeerlenLeeuwardenMaastrichtMiddelburgNijmegenOssRoermondSchiedamTexelTilburgVlissingen

Grote muziekpodiaRuim de helft van de Nederlanders wil dat Koningsdag voortaan wordt gevierd met grote muziekpodia. Zoveel mogelijk Oranjes moeten Koningsdag meevieren met de koning en koningin en de vrijmarkt moet in ieder geval blijven bestaan. Dat komt uit een enquête in opdracht van De Telegraaf. De krant liet 700 Nederlanders vragen hoe zij Koningsdag ingevuld willen zien. Bijna 60 procent kiest voor concerten. Hetzelfde percentage wil dat zoveel mogelijk leden van het Koninklijk Huis de dag meevieren, schrijft De Telegraaf zaterdag. Ruim 90 procent van de ondervraagden vindt dat de vrijmarkt moet blijven bestaan. Het is nog niet bekend wat de plannen van het hof zijn voor volgende Koningsdagen. Toen Beatrix in 1980 koningin werd, schafte zij het defilé voor Paleis Soestdijk op Koninginnedag af. Ruim 38 procent van de Nederlanders wil dat weer terug op Koningsdag.

Radio 538Radio 538 viert de eerste Koningsdag met een groot muziekevenement in Breda. Op zaterdag 26 april zijn er op het Chasséveld in de Oranjestad optredens van 12.00 tot 22.00 uur. Onder anderen Martin Garrix, Yellow Claw, Nielson en DI-RECT beklimmen het podium, kondigde het radiostation woensdag aan.

KoninginnedagfeestenRadio 538 organiseerde 11 jaar lang gratis toegankelijke koninginnedagfeesten op het Museumplein in Amsterdam, waar 300.000 mensen verspreid over de dag op afkwamen. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam staat sinds 2012 geen grootschalige oranje-evenementen meer toe in de binnenstad. Vorig jaar tijdens de troonswisseling organiseerde 538 nog wel het concert van dj Armin van Buuren en het Koninklijk Concertgebouworkest aan het IJ.Koninklijke familieBijna de hele koninklijke familie vergezelt koning Willem-Alexander en koningin Máxima op Koningsdag naar De Rijp en Amstelveen. Prinses Beatrix, prins Constantijn en zijn vrouw Laurentien, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn onder anderen bij het bezoek op zaterdag 26 april. Prinses Mabel gaat niet mee. Dat maakte de commissaris van de koning in Noord-Holland, Johan Remkes, begin april bekend. Ook de zonen van Margriet en Pieter en hun aanhang wonen de eerste Koningsdag bij. Eerder was al bekend dat de dochters van Willem-Alexander en Máxima niet meegaan. De familie doet eerst De Rijp om 10 uur aan, gevolgd door Amstelveen vanaf 12 uur.