Nieuws Actueel

Paleis Soestdijk wordt tuin, handelshuis of museum

Van onze redactie 21 december 2015

Paleis Soestdijk Handelshuis

Paleis Soestdijk, de voormalige residentie van koningin Juliana en prins Bernhard, wordt misschien een botanische tuin met speciale aandacht voor duurzaamheid en innovatie, meldt het AD. Een andere mogelijkheid is dat het paleis een koninkrijksmuseum wordt, een internationaal handelshuis of een tentoonstellingsruimte voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Deze vier plannen krijgen van de Rijksvastgoeddienst elk 100.000 euro om het voorstel verder uit te werken.Dat maakte de stichting Kastelen, Buitenplaatsen, Landgoederen (sKBL) maandag bekend. sKBL had zelf ook een plan gemaakt voor het leegstaande paleis, maar dat is niet uitgekozen. Er zijn 120 plannen ingediend.Vier geselecteerde plannenInmiddels zijn er vier plannen geselecteerd:

Internationaal Handelshuis is een (inter)nationaal podium voor het bedrijfsleven, kennisuitwisseling, innovatie en samenwerking. Het paleis zal worden gebruikt als representatieve ontvangstlocatie voor samenkomst, kennisdeling, handelsmissies en staatsbezoeken, maar zal ook publiek toegankelijk zijn.

De showcase Made by Holland brengt de kracht en de competenties van het Nederlandse bedrijfsleven (inter)nationaal onder de aandacht in de vorm van een experience. De fraaie ruimtes in het paleis blijven behouden en beleefbaar. Ook op het landgoed komen showcases. Aan de overzijde van de Amsterdamsestraatweg is een daarop aansluitend cultureel, horeca- en evenementenprogramma voorzien.

Eden Soestdijk is geïnspireerd op het Eden Project in Cornwall, UK, de grootste botanische tuin ter wereld en een ideële stichting voor duurzame innovatie. De verbondenheid tussen mens en natuur, bezien vanuit duurzaamheid en innovatie vormt het thema van Eden Soestdijk. Er worden twee 'architectonisch verbijzonderde' kassen aan het landschap toegevoegd. Het paleis wordt een tentoonstellings- en ontmoetingscentrum.Uitgangspunt van het Nationaal Ensemble is het ervaren van de relatie tussen verleden, heden en toekomst van ontwikkelingen binnen ons Koninkrijk. Het paleis, als huis van het verleden, behoudt de huidige multifunctionele programmering. In het park komt een nieuw paviljoen: het huis van de toekomst met experience gericht op jonge bezoekers.