Nieuws Actueel

'Paling is niet sexy, maar mysterieus'

Lotte Grimberg 16 september 2015

Glasaal Volendam wil Nederlandse geschiedenis schrijven door als eerste van de wereld palinglarven te kweken. Een gigantisch project waar het bedrijf een crowdfundactie voor op heeft gezet. Maar ze hebben zich een beetje verkeken op de sex-appeal van de paling. "Paling is gewoon niet sexy, maar mysterieus", vertelt bioloog bij Glasaal Volendam, Petra van Dijk.

Met nog een weekje te gaan tot de deadline van de crowdfundactie opent het bedrijf een charme-offensief om de laatste investeerders over de streep te trekken. "Als je graag paling eet, wil je zo'n idee toch steunen?", vertelt Petra overtuigend.

Waarom een glasaalkwekerij?"Paling is een bedreigde diersoort, die wij proberen te redden door zelf larven te kweken. De gewone kwekerijen vangen glasaaltjes uit het wild en kweken die vervolgens tot een grote paling, waarna deze verkocht worden. Dit is enorm schadelijk voor de populatie palingen."

De eerste glasaal is er nog niet..."Dat klopt, maar we zijn hard bezig met het onderzoek om zo snel mogelijk de eerste glasaal te kunnen kweken. We zijn nu vooral bezig met het opschalen van de kweek van larven. Daarna moeten we gaan uitzoeken wat deze larven eigenlijk eten. De planning is om voor 2020 de eerste glasaal gekweekt te hebben. Dit is dan ons bewijs voor het feit dat het kan, het kweken van je eigen larven tot glasaal."

Hoe loopt de crowdfundactie?"We hebben nog maar een week om de beoogde 300.000 euro binnen te halen. De teller staat tot nu toe op 162.000 euro, dus het wordt nog even spannend. Mochten we het bedrag nou niet halen, is er geen paniek. We moeten dan alleen meer tijd gaan steken in het krijgen van subsidies en investeringen van aandeelhouders."

De paling is toch minder sexy dan gedacht..."Sexy hoeft de paling ook niet te zijn. Het dier is één groot mysterie. Zonder te eten legt een volwassen paling maar liefst 6000 kilometers af naar de Bermudadriehoek om te paren. Waarna de ouders op bijzondere wijze plots verdwijnen en de larven 6000 kilometers terugdrijven. Dit paringsritueel is nog nooit door iemand aanschouwd en dat maakt het zo bijzonder. We weten er echt niets vanaf."