Nieuws Actueel

PANalytical, wereldspeler uit Almelo

Van onze redactie 2 maart 2015

PA Nalytical Henk Gort PA Nalytical

PANalytical, in 1948 opgericht als onderdeel van Philips en sinds 2002 zelfstandig, ontwerpt in Almelo hoogwaardige apparatuur die het met behulp van röntgenstraling mogelijk maakt zowel de chemische samenstelling als de structuur van van alles en nog wat te analyseren. „Als je viagra of paracetamol inkoopt, wil je wel graag weten of de werkzame stof er ook inzit. Met onze apparatuur en bijbehorende software kunnen we dat analyseren”, vertelt woordvoerder Pieter de Groot.

‘We kijken letterlijk naar binnen’

De vele applicaties maken het mogelijk bijna alles te ‘doorgronden’. „Je kunt het zo gek niet verzinnen of we kunnen het analyseren. We kijken letterlijk naar binnen. Bij cement bijvoorbeeld is het belangrijk om te weten of er geen stoffen inzitten die je er, uit oogpunt van milieu bijvoorbeeld, liever niet in wil hebben. Maar met de apparatuur kunnen we ook vaststellen wat de draagkracht van het cement is na droging. Maar we kunnen bijvoorbeeld ook vaststellen wat precies de samenstelling van gerecycled materiaal is.”

In Almelo biedt het bedrijf werk aan zo’n vierhonderd mensen en wereldwijd aan meer dan duizend. In verband met dat mondiale karakter is de voertaal in laboratoria en het ontwikkelcentrum Engels. PANalytical levert wereldwijd en verscheept enorme volumes. De kisten waarin de analyse-apparatuur worden verpakt, zijn groot en om veiligheidsredenen wordt het proces streng bewaakt. Het bedrijf zelf is alleen toegankelijk met toestemming en onder constante begeleiding, de verzendafdeling is slechts voor een selecte groep medewerkers toegankelijk.

Foto: Promovendi uit verschillende landen werken in Almelo aan de ontwikkeling van de highttechapparatuur van PANalytical. (Henk Gort/Panalytical)