Nieuws Actueel

Panamera Group: 'Zelfs een kalashnikov komt er niet doorheen'

Lotte Grimberg 6 februari 2015

Kogelvrijvestsmokinggroot

Veiligheid is tegenwoordig het gesprek van de dag. Na de aanslagen in Parijs en de indringer bij de NOS, is voorzichtig zijn niet genoeg. Met zijn high fashion 'anti-liquidatiepak' speelt Yavus Yilmaz, CEO bij modezaak in kogelvrije designkleding Panamera Group uit Eindhoven, daar slim op in. "Zelfs een Kalashnikov komt niet door de kogelvrije kleding heen."

In Colombia is de handel in de high fashion kogelvrije kleding booming business. "Miguel Caballero, het bedrijf dat de kleding in Colombia verkoopt, zag geen markt voor het product in Europa. Wij wel! Daarom besloten we een samenwerking aan te gaan", vertelt Yilmaz

Eén schot van een kalashnikov en weg kogelvrije kleding?"Zelfs de kogels van een kalashnikov komen niet door de kleding met klasse 3 heen. Vorige week is er nog een schiettest gehouden en wat blijkt door onze beste klasse, klasse 5, komt geen enkele kogel! Er zijn 80 kogels op het kogelvrije ondershirt afgevuurd en na de test was het ondershirt nog in prima staat. Het materiaal is gewoon heel bijzonder. Een normaal kogelvrij vest geeft namelijk na ongeveer vijf kogels de strijd al op."

Volgende stap is een kogelvrije trouwjurk?"Je kan alles krijgen in het kogelwerende materiaal, zelfs trouwjurken. Deze zijn alleen nog niet aangevraagd en we zien hier ook nog geen markt in. Wat wel veel verkoopt zijn de trendy jassen en de ondershirts. Een ondershirt is verkrijgbaar vanaf 2400 euro en de jassen variëren van 3000 tot 4000 euro. Daarnaast is er ook een aantal kogelwerende maatpakken verkocht. Die gaan over de toonbank voor 7.000 euro tot 8.000 euro."

Bewegen in kogelvrije kleding is toch vrijwel onmogelijk?"De kogelvrije kleding die wij verkopen zijn naast fashionable ook nog eens comfortabel om te dragen. Het product is zacht, beweegt mee en je kan de kogelwerende stof zelfs fijnknijpen met je handpalm. Een ander groot voordeel is dat de kleding gewoon in de wasmachine kan. Er zijn helemaal geen speciale wasvoorschriften waar je je aan moet houden.

En wat als een crimineel kogelvrije kleding wilt kopen?"Ik ga niet aan mijn klanten vragen hoe ze aan het geld komen om de kogelvrije kleding te kopen. Dat hoef ik ook helemaal niet te weten. Het zou toch ook raar zijn als ik de Bijenkorf binnenloop voor een maatpak en mij wordt die vraag gesteld. Ik wil mijn klanten gewoon kunnen vertrouwen."

Heeft de NOS al aangeklopt?"Er hebben verschillende partijen uit de media contact met mij opgenomen voor kogelvrije kleding. Deze kleding zal onder meer gebruikt worden voor werknemers in het buitenland. (...) Meer kan ik hierover niet kwijt."