Nieuws Actueel

Parade van Canadese bevrijders in Apeldoorn

Van onze redactie 7 april 2015

Image 4844439

Dat maakte de stichting Liberation '45 dinsdag bekend. Hoogtepunt van het programma is de parade met oude voertuigen en muziek op 9 mei, die eindigt in het Canadian Liberation Festival.

In Apeldoorn worden elk jaar speciaal de Canadese geallieerden gehuldigd. In de gemeente staat ook een Canadees nationaal monument. Nadat Apeldoorn op 17 april was bevrijd, verzamelden de ongeveer 250.000 Canadese militairen zich daar en bevrijdden vanuit de Veluwse plaats de Randstad en het noorden van Nederland.

De herdenking begint in Apeldoorn op 17 april met het ontsteken van het bevrijdingsvuur en een concert. Op 4 mei is er onder andere een stille tocht, waarbij Canadese en Nederlandse schoolkinderen een erehaag vormen. Op 9 mei verzamelen alle Canadese veteranen die in Nederland zijn zich in Apeldoorn voor de parade. Het is nog niet bekend of prinses Margriet, die in Canada is geboren, weer aanwezig zal zijn. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen later in mei een staatsbezoek aan Canada.