Nieuws Actueel

Parijs sluit Eiffeltoren

Rik Nizet 22 mei 2015

Parijs eiffeltoren bezoekers groot

De Eiffeltoren in Parijs is vrijdagmorgen gesloten uit protest tegen de vele zakkenrollers rond het monument. Een meerderheid van de driehonderd werknemers stelt in een verklaring dat steeds meer zakkenrollers personeel en bezoekers lastig vallen. Er zijn niet alleen veel zakkenrollers actief, ze zijn ook steeds agressiever en uiten bedreigingen.

De werknemers eisen dat de leiding snel doelmatige maatregelen neemt om het personeel en de toeristen te beschermen. De exploitant van het wereldberoemde bouwwerk van Gustave Eiffel (1832-1923), de SETE (Vereniging voor Exploitatie van de Eiffeltoren), betreurt de actie. Het is onduidelijk wanneer de toren weer wordt geopend voor het publiek. De krant Le Parisien stelde dat de toren op zijn minst tot vrijdagavond dicht is. Normaal gesproken is de Eiffeltoren 365 dagen per jaar open.

Betere beschermingDe politie in Parijs heeft al plannen klaarliggen voor een betere bescherming van toeristen in de komende zomer. Er worden bijna 26.000 agenten ingezet om de activiteiten van dieven en overvallers te beperken, vooral op toeristische plekken zoals de Champs-Elysées, bij het Louvremusuem, de Eiffeltoren en de drukste winkelstraten.

StakingDe extra inspanningen tegen de criminaliteit in de zomer werden donderdag door de politiechef Bernard Boucault aangekondigd. Ze vloeien mede voort uit een staking in 2013. Toen legde het personeel van het Louvre woedend het werk neer naar aanleiding van de criminaliteit. Volgens de statistieken van de autoriteiten is die aanzienlijk afgenomen in de Franse hoofdstad gedurende 2014.