Nieuws Actueel

Parijs wil greep op Air France-KLM versterken

Van onze redactie 8 mei 2015

Klm hh

Met de aankoop van ruim 5 miljoen aandelen, voor een bedrag dat kan oplopen tot een slordige 46 miljoen euro, wil Parijs zijn invloed vergroten in de aanloop naar de aandeelhoudersvergadering van de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep. Die wordt gehouden op 21 mei.

Een van de agendapunten bij die vergadering is een verdubbeling van het stemrecht van aandeelhouders die hun stukken langer dan twee jaar vasthouden. De Franse overheid wil graag dat dit voorstel wordt aangenomen, omdat zij als trouwe aandeelhouder haar greep op het luchtvaartbedrijf daarmee verder kan versterken.

Air France-KLM zucht onder de moordende concurrentie in de Europese luchtvaartbranche. De kosten moeten verder omlaag, weet ook Parijs, maar dan het liefst zonder dat Franse banen verloren gaan. Momenteel wordt overlegd met de Nederlandse en Franse vakbonden over bezuinigingsmaatregelen.

Ook binnen het bestuur van de groep rommelde het de afgelopen maanden. De directie en raad van commissarissen van KLM wisten maar net te verhinderen dat de holding in Parijs veel meer zeggenschap, onder meer over de kas in Amstelveen, naar zich toe zou trekken.

Bestuursvoorzitter Alexandre de Juniac kan zich ondanks alle tumult en de slechte financiële prestaties opmaken voor een tweede termijn. Ook daarover zal tijdens de komende aandeelhoudersvergadering worden beslist. De topman heeft wel opdracht gekregen de samenwerking binnen zijn bestuur te verbeteren.